Czy wiecie, że rabarbar to chwast? Podobno nie wolno go spożywać w zbyt dużej ilości. Ja jednak pamiętam go z czasów dzieciństwa, kiedy to z pola je zjadaliśmy pomoczone w cukrze.
Powiem Wam, że w tym roku rabarbar nie był łaskawy dla mnie. Myślałem, że to ciasto przepadnie tak samo jak i pierwsze. Kompletnie nic nie wskazywało na to, że się uda. Grudkowata konsystencja masy, niewiele urosło, no i ciężki rabarbar, który mógł je nadmiernie namoczyć. No ale wyszło cudownie, byłem zaskoczony, że wyszło tak smaczne! Wydaje się być klasyczne, jednak jest błyskawiczne w wykonaniu. Dekoracja w plecionkę, czy też tradycyjne kostki na wierzchu to już wasz wybór. Ja wolę coś ładnego 🙂
1
Zrobione
|
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. |
2
Zrobione
|
Tasiemki ułóż w pionie i poziomie i przekładaj na przemian. Dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Plecionkę rabarbarową obsyp z 1 strony mąką ziemniaczaną i tą stroną właśnie ułóż na wierzchu ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180-200 cm przez 35-45 min. |