Rogale z białym makiem zawinięte w ciasto półfrancuskie. Zamiast tego rodzaju ciasta możecie użyć ciasto drożdżowe.
Rogale z białym makiem miały się pojawić tydzień temu na stronie, jednak problemem okazał się dostawca maku 🙁
Nie udało mi się go otrzymać przed 11 listopada pomimo tego, że został zamówiony 4. No cóż, mówi się trudno i trzeba iść dalej. Jednak nie zostawiam Was bez przepisu na rogale z białym makiem, nie są to Rogale Marcińskie ponieważ ostatnio w TV słyszałem, ze ta nazwa jest zastrzeżona i tylko 1 rodzaj produktu może się tak nazywać, który jest wytwarzany zgodnie z konkretną recepturą.
12 listopada dostałem 2 rogale Marcińskie z okolic Poznania. Jeden był zrobiony na bazie ciasta drożdżowego a drugi na bazie ciasta półfrancuskiego. Ja zdecydowałem się wykorzystać do przepisu ciasto półfrancuskie, ponieważ jak dla mnie rogale podane w ten sposób są znacznie lżejsze. Różnica między moimi rogalami a tymi kupnymi jest taka, że mają w sobie miej cukru a więcej maku. Niestety często tak jest, że uzupełnia się środek rogala większą ilością cukru, bo tak jest taniej. Warto w domu wypróbować zrobić swoje rogale, ponieważ smakują obłędnie.
Składanie rogali nie należy do najprostszych. Dlatego polecam Wam filmik który znajdziecie tutaj
Mam nadzieję, że niebawem będę w stanie sam nagrać dla Was taki kurs przygotowania ciasta 🙂
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaMasło powinno mieć temperaturę pokojową. |
2
Zrobione
|
Masa makowaMak należy sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć/odsączyć z nadmiaru wody. Zmiel mak dokładnie i dodaj do niego masło, orzechy, miód oraz cukier brązowy. Dobrze całość wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz następnie z makiem. |
3
Zrobione
|
SkładanieCiasto najlepiej jest podzielić sobie na mniejsze porcje. A każdą porcję ciasta rozwałkuj na wielkość kartki papieru A4. |