Składniki
-
Ciasto
-
500 g mąka pszenna
-
135 g zimna woda
-
135 g mleko
-
70 g cukier
-
50 g masłomiękkie
-
20 g drożdże świeże
-
8 g sól
-
260 g masłodo środka ciasta
-
5 g miód
-
Nadzienie
-
380 g biały mak
-
80 g miód
-
140 g białka
-
1,5 łyżki masło
-
5 łyżek brązowy cukier
-
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
-
Polewa
-
4 łyżki cukier puder
-
1 łyżka sok z cytryny
-
1 łyżka zimna woda
-
30 g orzechy laskowe
Wskazówki
Rolada makowa
Powiem Wam szczerze, że bardzo dobrze wspominam święto św. Marcina. Zawsze w tym okresie wybierałem się do znajomych do Niemiec i tam obchodziliśmy to święto. Te parady małomiasteczkowe (;)) są genialne! To wszystko ma swój urok i klimat.
Czasami zdarzały się również wypady w okolice Poznania. No i stąd sentyment do pysznych rogali z białym makiem. Nie oszukujmy się. Rolada z białym makiem nie jest tak wspaniała jak oryginalne rogale z Poznania (nie oszukujmy się, są rzeczy niezastąpione).
Zatem jak przygotować takie cudeńko?
Sprawdźcie przepis poniżej.
Kroki
1
Zrobione
|
Masa makowaMak należy sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć/odsączyć z nadmiaru wody. Zmiel mak dokładnie i dodaj do niego masło, orzechy, miód oraz cukier brązowy. Dobrze całość wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz następnie z makiem. |
2
Zrobione
|
CiastoPokruszone drożdże wymieszaj z mąką. Wyrabiając ciasto robotem bądź ręcznie dodawaj stopniowo wodę, a następnie mleko. Do ciasta dodaj cukier oraz sól. Na koniec dodaj 50 g miękkiego masła oraz miód. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Mogą powstać grudki z masłem, podczas pracy na cieście znikną. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut. |
3
Zrobione
|
CiastoZ papieru do pieczenia złóż kopertę mniej więcej takich rozmiarów jak ciasto które trafiło do lodówki. Do koperty z papieru do pieczenia włóż masło, zamknij, i rozwałkuj na warstwę grubą na około 1 cm. |
4
Zrobione
|
Rozwałkuj ponownie ciasto, zrób to w sposób delikatny bo nie było przerw w maśle. Rozwałkuj ciasto w taki sposób by potroiło swoją długość. Nałóż 1/3 ciasta w dół a następnie 1/3 w górę. Wstaw ciasto do lodówki na 15 minut. |
5
Zrobione
|
CiastoSchłodzone ciasto wyjmij z lodówki, obróć o 90 stopni (tak by łączenie było z boku). Tym razem ciasto dociśnij wałkiem mocniej z góry i z dołu (by zamknąć warstwy). Ponownie rozwałkuj ciasto by potroiło swoją długość. Ponownie złóż ciasto w proporcji 1/3 do 1/3 i wstaw do lodówki na 15 minut (zawinięte w folię spożywczą). |
6
Zrobione
|
CiastoWyjmij ciasto z lodówki, obróć je o 90 stopni i ponownie je rozwałkuj by potroiło swoją długość. Dół ciasta zawiń do góry w taki sposób by dochodziła do 2/3 wysokości ciasta. Natomiast resztę ciasta dołóż do powstałego brzegu. Całe ciasto potem zwiń jeszcze raz na pół. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. |
7
Zrobione
|
SkładanieGotowe ciasto francuskie rozwałkuj na arkusz o grubości około 1,5 cm. Z przepisu powstaną dwie rolady. Zatem jeżeli masz ochotę tylko na 1, to 2 część ciasta możesz zamrozić. |
8
Zrobione
|
LukierWymieszaj wszystkie składniki na lukier razem. Schłodzone ciasto polej lukrem i posyp orzechami. |