Składniki
-
Ciasto drożdżowe
-
650 g mąka pszenna
-
2/3 szkl. + 2/3 szkl. mleko
-
50 g drożdże świeże
-
80 g cukier
-
6 szt. żółtka
-
200 g masło
-
Nadzienie
-
3 szt. białka
-
150 g cukier
-
2 łyżki pasta z orzechów laskowych
-
250 g biały mak
-
50 g rodzynki
-
50g orzechy laskowe
-
Dodatkowo
-
1 szt. jajko
Wskazówki
Rolada z białym makiem
Rolada z białym makiem to odpowiednik dla tych osób, które uwielbiają rogale na święto św. Marcina lecz nie mają chęci lub też umiejętności by samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Rolada jest przygotowana na bazie ciasta drożdżowego i wypełniona jest biały makiem. Sam biały mak możecie kupić w sklepie z zdrową żywnością bądź zamówić na allegro. Dla mnie smak ciasta na bazie białego maku jest niepowtarzalny. Ma smak nieco orzechowy i marcepanowy jednocześnie. Ja do przygotowania swojego ciasta wykorzystałem pastę z orzechów laskowych. Przepis na tą pastę znajdziecie na moim blogu pod tym adresem i zdecydowanie polecam wam jej wykonanie.
Wracając do samego ciasta to pracując z makiem trzeba zwrócić uwagę na 1 ważny element: sparzenie maku. Zawsze to robię i wam też rekomenduję. Po pierwsze usuwa nieco goryczy maku i po drugie nie mam wtedy zgagi (nie wiem jak wy ale mnie pali rura po maku sklepowym :))
Jeżeli potrzebujecie wskazówek odnośnie przygotowania ciasta drożdżowego to również polecam Wam wpis na blogu gdzie poznacie tajniki pysznego ciasta drożdżowego. Wskazówki są dostępne o tutaj
Zaczynamy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweDrożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, zalej mlekiem (2/3 szkl.) i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Odstaw na bok by wyrosła masa (około 5 -10 minut). |
2
Zrobione
|
NadzienieZmiel mak (możesz to zrobić przy użyciu malaksera) i przełóż na sitko wyłożone gazą. Zalej mak wrzątkiem i gdy lekko przestygnie odciśnij nadmiar wody z maku. |
3
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm (najlepiej podsyp sobie blat mąką). Rolada wyjdzie bardzo duża! Możesz przygotować 2 rolady bądź 1 ogromną. Na powierzchni ciasta rozprowadź nadzienie a następnie na papierze do pieczenia zwiń ciasto w rulon. |