Znaliście ten przepis? To podobnie równie stara potrawa słodka niczym nasz chrust. Ja osobiście powiem, że nie była mi znana za dzieciństwa.
Teraz coś dla tych, którym znudziły się tradycyjne faworki, a suche ciastko potrzebuje czegoś więcej. Oczywiście równie stare co chrust różyczki. Mają odrobinę Waszego ulubionego dżemu, ja uwielbiam truskawkowy. Zdecydowanie lepiej mi pasują bo nie potrzebuję herbaty do konsumowania. Życzę Wam udanego tłustego czwartku!
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Z wszystkich składników zagnieć ciasto. Następnie przy użyciu wałka solidnie tłucz ciasto :) można się wyżyć. Obij je przez mniej więcej 2-3 minuty. Odłóż je następnie do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę. Przy użyciu szklanek o różnej wielkości wykrój koła i ponacinaj je zgodnie z rysunkiem poniżej. |
2
Zrobione
|
Rozgrzej tłuszcz, i wycięte i ponacinane koła złącz ze sobą przy użyciu białka. |