Składniki
-
Kruche ciasto
-
350 g mąka ryżowa
-
200 g masło
-
2 szt. żółka
-
200 g cukier
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
Masa serowa
-
1,2 kg twaróg półtłusty3x mielony
-
6 szt. żółtka
-
6 szt. białka
-
2 łyżeczki mąka ziemniaczana
-
1 puszka masa kajmakowa400 g
-
150 g cukier
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
Polewa
-
100 g czekolada mleczna
-
30 g masło
-
10 g olej
-
50 g orzechy laskowe
Wskazówki
Sernik kajmakowy
Często się zastanawiacie jak zrobić dobry sernik, jak sprawić by był równy albo jak sprawić by nie pękał z wierzchu. Kochani, często taki efekt jest niemożliwy do osiągnięcia w domowych warunkach i nie powinniście się tym przejmować że sernik opadł. Czasami problem tkwi nawet w piekarniku, który może rozprowadzać temperaturę mało równomiernie. Mój sernik kajmakowy opadł, pękł a i tak wyszedł wybitnie! Co w nim wspaniałego? A np. to kochani, że jest tam kajmak. Jestem absolutnym fanem kajmaku i w zasadzie ciasta z dodatkiem tego cuda zawsze wychodzą przecudownie. Mają lekko orzechowo-karmelowy smak i to nadaje im tego wybitnego twista. Jeżeli poszukujecie czegoś pysznego z kajmakiem a nie koniecznie lubicie serniki (o matko jak można nie lubić serników?!) to zajrzyjcie do przepisu na babkę z kajmakiem, która również wychodzi obłędnie.
Ciasto jest gluten free, pomimo tego że jest na kruchym spodzie. Jak to jest możliwe? Otóż zamiast mąki pszennej wykorzystałem mąkę ryżową. Jeżeli jednak lubicie gluten to spokojnie możecie wykorzystać mąkę typ 450 w proporcji 1:1 w stosunku do mąki ryżowej. U mnie wersja gluten free bo aktualnie ze względów zdrowotnych sprawdzam czy aby przypadkiem gluten mi nie szkodzi 🙂 jednak będą również przepisy glutenowe!
Zatem przejdźmy do przepisu!
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszytskie składniki poszatkuj razem na drobną kaszkę i zagnieć razem. Formę o wymiarach 33x27 wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Rozprowadź ciasto na powierzchni formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 15 minut (do jasnozłotego koloru) Metoda na robot kuchenny: wrzuć do naczynia miksera wszystkie składniki i szatkuj tak długo aż wszystko się połączy i zacznie tworzyć "kulę". |
2
Zrobione
|
Masa serowaŻółtka z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę. Dodaj masę kajmakową i ponownie wszystko dokładnie zmiksuj. |
3
Zrobione
|
Masę serową wylej na wcześniej podpieczony kruchy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 30 minut na termoobiegu, a następne 15-20 minut na opcji góra-dół. |
4
Zrobione
|
Po upieczeniu uchyl drzwiczki od piekarnika i zostaw na noc sernik w piecu. |
5
Zrobione
|
PolewaCzekoladę rozpuść razem z masłem (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj. |