0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
90 g masło
205 g mąka pszenna
35 g jajka
50 g cukier puder
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa serowa
1 opakowanie kandyzowana skórka pomarańczowa
3/4 szkl. cukier puder
1 łyzeczka mąka ziemniaczana
1 łyzeczka mąka pszenna
1/2 szkl. mleko
5 szt. jajka
200 g masło
5 szt. mandarynka
1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
1 kg ser półtłusty 3 krotnie zmielony
Dodatkowo
2 szt. pomarańcz

Sernik mandarynkowy

Mandarynka to owoc, który jest niedoceniany w ciastach. Teraz macie możliwość w pełni wykorzystać jego walory.

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Masa serowa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Sernik mandarynkowy

Mocno serowy, o lekko pomarańczowym posmaku. W sumie przepis idealny na świąteczny stół. Zbyt mocno nie opada a to dzięki temu, że białek nie ubijamy tylko dodajemy w całości lekko wymieszane. To właśnie ubite białka (powietrze) powodują, że sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada. Oczywiście można nad tym zapanować (dodać proszek do pieczenia), jednak ja nie przepadam za posmakiem mąki w cieście – wystarczy że karmią nas już tym w cukierniach więc dlaczego mamy to sobie robić w domu.

 

(Visited 887 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Masło, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia poszatkuj razem na drobną kaszkę - ciasto możesz zmiksować również w robocie kuchennym. Na sam koniec dodaj jajko i ponownie wszystko razem zagnieć.
Formę o wymiarach 29x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto na dnie formy i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut.

3
Zrobione

Masa serowa

Masło utrzyj razem z cukrem na delikatną masę. Do ciągle ucieranego masła dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu. Gdy składniki się połączą dodawaj po 1 jajku ciągle ucierając. Ciągle ucierając wlej mleko, ekstrakt pomarańczowy, oraz dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj tylko do momentu połączenia. Na sam koniec dodaj skórkę pomarańczową i kawałki mandarynki, wymieszaj razem.

4
Zrobione

Masę serową wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Makowiec na biszkopcie
poprzendi
Makowiec na biszkopcie
Tort naleśnikowy
następny
Tort naleśnikowy
Makowiec na biszkopcie
poprzendi
Makowiec na biszkopcie
Tort naleśnikowy
następny
Tort naleśnikowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here