Mandarynka to owoc, który jest niedoceniany w ciastach. Teraz macie możliwość w pełni wykorzystać jego walory.
Mocno serowy, o lekko pomarańczowym posmaku. W sumie przepis idealny na świąteczny stół. Zbyt mocno nie opada a to dzięki temu, że białek nie ubijamy tylko dodajemy w całości lekko wymieszane. To właśnie ubite białka (powietrze) powodują, że sernik podczas pieczenia rośnie a potem opada. Oczywiście można nad tym zapanować (dodać proszek do pieczenia), jednak ja nie przepadam za posmakiem mąki w cieście – wystarczy że karmią nas już tym w cukierniach więc dlaczego mamy to sobie robić w domu.
1
Zrobione
|
CiastoMasło, cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia poszatkuj razem na drobną kaszkę - ciasto możesz zmiksować również w robocie kuchennym. Na sam koniec dodaj jajko i ponownie wszystko razem zagnieć. |
2
Zrobione
|
Zmrożone ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 15 minut. |
3
Zrobione
|
Masa serowaMasło utrzyj razem z cukrem na delikatną masę. Do ciągle ucieranego masła dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu. Gdy składniki się połączą dodawaj po 1 jajku ciągle ucierając. Ciągle ucierając wlej mleko, ekstrakt pomarańczowy, oraz dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj tylko do momentu połączenia. Na sam koniec dodaj skórkę pomarańczową i kawałki mandarynki, wymieszaj razem. |
4
Zrobione
|
Masę serową wylej na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. |