Składniki
-
200 g twarożek delikatnykremowy do smarowania
-
5 szt. żółtko
-
1 szt. jajka
-
75 g mleko skondensowane
-
55 g olej
-
80 g mąka pszenna
-
5 szt. białka
-
85 g cukier
-
5 g sok z cytryny
Wskazówki
Sernik na mleku skondensowanym
Sporo czasu mi zajęło nim się zdecydowałem na przygotowanie tego sernika. Wygląda przepięknie, bo jest niesamowicei puchaty i delikatny. Gdzieś tam na końcu przebija się smak twarożku, który jest dodany w niewielkiej ilości. Jednak ja pokuszę się o stwierdzenie, że ciasto bardziej smakuje jak flan niż sernik.
Czy sernik jest trudny w wykonaniu? Raczej powiedziałbym, że jest niesamowicie prosty do zrobienia, ale jego wykonanie wymaga użycia chyba z 5 misek! Większość składników należy mieszać osobno, i dopiero na końcu można je połączyć w całość.
Do przygotowania takiego sernika warto się wcześniej przygotować. Potrzebne będzie kilka foremek, sernik jest przygotowywany w kąpieli wodnej więc nie jest to taka szybka robota.
Nie przedłużając zabierzmy się za pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
Trzepaczką rozprowadź twarożek w misce, by stał się nieco bardziej plastyczny i delikatny. Dzięki temu nie będzie problemu podczas dodania do tego reszty składników. |
2
Zrobione
|
Żółtka wymieszaj razem z jajkiem i mlekiem skondensowanym. Użyj trzepaczki i zrób to delikatnie tylko do połączenia składników. |
3
Zrobione
|
Podgrzej olej do temperatury 60 stopni i dodaj do niego przesianą mąkę. Olej z mąką wymieszaj przy użyciu trzepaczki. |
4
Zrobione
|
Do twarożku dodaj mix jajek i wymieszaj całość trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Do masy dodaj olej wymieszany z mąką i ponownie wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką (do połączenia składników). |
5
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno i do ciągle ubijanych białek dodawaj cukier w 4 turach co 30 sekund. Miksuj aż masa nie będzie miała drobinek cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj. |
6
Zrobione
|
Do wcześniej przygotowanej masy dodaj 1/3 porcji białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj 1/3 porcji białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ostatnią porcję białek i ponownie delikatnie wymieszaj. |
7
Zrobione
|
Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki. |
8
Zrobione
|
Sernik po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu sernik wyjmij delikatnie z formy do góry nogami i obsyp cukrem pudrem. |