0 0
Sernik na mleku skondensowanym

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

200 g twarożek delikatny kremowy do smarowania
5 szt. żółtko
1 szt. jajka
75 g mleko skondensowane
55 g olej
80 g mąka pszenna
5 szt. białka
85 g cukier
5 g sok z cytryny

Sernik na mleku skondensowanym

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Sernik na mleku skondensowanym

Sporo czasu mi zajęło nim się zdecydowałem na przygotowanie tego sernika. Wygląda przepięknie, bo jest niesamowicei puchaty i delikatny. Gdzieś tam na końcu przebija się smak twarożku, który jest dodany w niewielkiej ilości. Jednak ja pokuszę się o stwierdzenie, że ciasto bardziej smakuje jak flan niż sernik.

Czy sernik jest trudny w wykonaniu? Raczej powiedziałbym, że jest niesamowicie prosty do zrobienia, ale jego wykonanie wymaga użycia chyba z 5 misek! Większość składników należy mieszać osobno, i dopiero na końcu można je połączyć w całość.

Do przygotowania takiego sernika warto się wcześniej przygotować. Potrzebne będzie kilka foremek, sernik jest przygotowywany w kąpieli wodnej więc nie jest to taka szybka robota.

Nie przedłużając zabierzmy się za pieczenie!

(Visited 2 534 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Trzepaczką rozprowadź twarożek w misce, by stał się nieco bardziej plastyczny i delikatny. Dzięki temu nie będzie problemu podczas dodania do tego reszty składników.

2
Zrobione

Żółtka wymieszaj razem z jajkiem i mlekiem skondensowanym. Użyj trzepaczki i zrób to delikatnie tylko do połączenia składników.

3
Zrobione

Podgrzej olej do temperatury 60 stopni i dodaj do niego przesianą mąkę. Olej z mąką wymieszaj przy użyciu trzepaczki.

4
Zrobione

Do twarożku dodaj mix jajek i wymieszaj całość trzepaczką delikatnie do połączenia składników. Do masy dodaj olej wymieszany z mąką i ponownie wszystko wymieszaj delikatnie trzepaczką (do połączenia składników).

5
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno i do ciągle ubijanych białek dodawaj cukier w 4 turach co 30 sekund. Miksuj aż masa nie będzie miała drobinek cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny i ponownie zmiksuj.

6
Zrobione

Do wcześniej przygotowanej masy dodaj 1/3 porcji białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj 1/3 porcji białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ostatnią porcję białek i ponownie delikatnie wymieszaj.

7
Zrobione

Dno formy o średnicy 18-19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki.
Do dużej foremki, włóż mniejszą a do mniejszej formę z ciastem. Do największej wlej wodę (około 1 szklanki).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z opcją pieczenia góra-dół i piecz przez 30 minut. Po 30 minutach obniż temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 80 minut.

8
Zrobione

Sernik po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu sernik wyjmij delikatnie z formy do góry nogami i obsyp cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Kawowe ptysie z kruszonka
poprzendi
Kawowe ptysie z kruszonką
następny
Rolada bezowa z lemon curd
Kawowe ptysie z kruszonka
poprzendi
Kawowe ptysie z kruszonką
następny
Rolada bezowa z lemon curd

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here