Oj tak, coś dobrego. Lekko kwaśny, ale dzięki truskawkom zachowuje swoją słodycz.
Sernik na zimno z truskawkami rozpoczyna sezon na truskawki. Gdzie nie spojrzeć okiem tam stoją parasolki z koszykami, pełnymi po brzegi przecudownych polskich truskawek. No właśnie, czym się różni truskawka za 3 zł od tej za 8 zł? Najczęściej jest tak, że owa truskawka za 8 zł jest naszą krajową truskawką, a te tańsze często są sprowadzane. Po czym poznać, jaka jest jaka? Spróbować. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby, jakiś sprzedawca nie wyraził zgody na skosztowanie truskawki. Co do odmian, które warto wykorzystać w pieczeniu a które nadają się tylko na koktajl? No to tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ mamy w Polsce zarejestrowanych 49 odmian truskawek. Co zatem mogę poradzić? Kosztujcie! 🙂
1
Zrobione
|
Przygotowanie spodu nie jest ciężkie jednak jest dosyć pracochłonne, jeżeli nie posiadacie blendera. Paluszki zblenduj na drobny pył, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Całość wymieszaj aż się połączy masa. Formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie pokruszone paluszki wraz z masłem rozsyp na formie, lekko ugnieć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
Przygotowanie masy sernikowej to nic innego jak połączenie delikatnego serka, z śmietaną i cukrem. Całość należy dobrze rozetrzeć w misce, aż cukier się połączy z resztą składników. Ja polecam do wypieków drobny cukier, jego cena jest wyższa o 1 zł od normalnego jednak zdecydowanie ułatwia prace w kuchni. |
3
Zrobione
|
Następnie na ostudzony spód wyłóż masę sernikową i ułóż na jej wierzchu plasterki truskawek. |