Nie lubicie orzeszków ziemnych? Nic straconego. Możecie dodać dowolne orzechy, np. włoskie
Sernik orzechowy to kolejny przepis z serii „wypieki z gazety”. Właśnie poprzez realizację wypieków pochodzących z gazet próbuję Wam udowodnić, że moje wypieki mogą wyglądać ładnie i być właśnie czymś co koleżanka, koleżance poleci do upieczenia. Wbrew pozorom ciasta z tych gazet nie są tak proste jak się wydaje. Są o wiele bardziej złożone. Jednak mam nadzieję, że poprzez ten przepis skusicie się na wykonanie innych wypieków z strony www.ciastecznik.pl
To ciasto to nic innego jak tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzeszków ziemnych. Wydawało mi się, że smak orzeszków będzie dominujący jednak bardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło. Lekka nuta orzechowa sprawia, że sernik nie jest mdły a ciekawy w smaku.
1
Zrobione
|
CiastoWszystkie składniki oprócz kakao razem posiekaj na drobną kaszkę. Z całości zagnieć ciasto i podziel je na 2 części. Do 2 części dodaj kakao i ponownie wyrób. Zawiń ciasta w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
Masa serowaOddziel białka od żółtek. Przy użyciu mikser utrzyj żółtka razem z masłem i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodaj śmietanę, ekstrakt, ser (trzykrotnie zmielony) oraz budyń. |
3
Zrobione
|
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj je do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Następnie blaszkę bądź tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę zetrzyj ciemne ciasto, rozprowadź je po całej powierzchni i lekko podociskaj. Podpiecz je przez 10-12 minut. |
5
Zrobione
|
Całość piecz w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno przypieczone z wierzchu możesz je przykryć folią aluminiową. |
6
Zrobione
|
Na schłodzone ciasto wylej polewę czekoladową i obsyp je z wierzchu posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przechowuj w lodówce po wystygnięciu. |