Składniki
-
Masa serowa
-
400 g twaróg tłusty
-
200 g twarożek delikatny
-
3 szt. jajkaduże
-
1 łyżka mąka pszenna
-
1 łyżeczka ekstrakt cytrynowy
-
100 g masło
-
1/3 szkl. mleko
-
2/3 szkl. cukier puder
-
Galaretka
-
1 szt. mango
-
250 g pure z marakuji
-
50 g cukier
-
2 łyżeczki żelatyna
Wskazówki
Sernik z mango i marakują
Przyznam się Wam, że od momentu gdy dostałem piekarnik z Electroluxa z funkcją pieczenia na parze SteamBake to nie potrafię przestać jej używać. Nie mam pojęcia jak potrafiłem wcześniej bez tego funkcjonować. Skończyło się durne wkładanie misek z wodą do pieca. Teraz parowanie w piecu to po prostu pikuś. Jeżeli was interesuje jaki to model piekarnika to tutaj jest bezpośredni link do producenta: o tutaj
Piekarnik oczywiście wygląda super 🙂
Efekt końcowy jest taki, że postanowiłem przygotować sernik z nutą egzotyczną. Sernik z mango i marakują jest lekko kwaskowaty i słodki jednocześnie. Powiedziałbym, że bardziej jest to serowiec niż sernik bo ma mocno wyczuwlany smak twarogu a nie mleka. Szczerze powiedziawszy nie przepadam za sernikami, które mają puchową konsystencję. Jeżeli wy za to uwielbiacie serniczki delikatne niczym puch, to nie jest to przepis dla was. Puchowe serniki to raczej sernik z rosą, a na to ciasto przepis również znajdziecie na blogu. Dokładnie pod tym adresem o tutaj
Ten sernik jest również bez spodu. Dlaczego? Zależało mi na tym by był płaski, więc obróciłem go do góry dnem, dzięki czemu wierzch ma idealnie płaski. Jeżeli chcecie przygotować sernik z kruchym spodem to osobiście polecam pod koniec pieczenia zetrzeć na tarce kruche ciasto (tak 20 min. przed końcem) i podpiec sernik do złotego koloru.
I jeszcze jedna uwaga przed pieczeniem. Sernik przed podaniem jest warto dobrze schłodzić. Więc jeżeli przygotowujecie go na specjalną okazję, zróbcie to dzień wcześniej. Będzie pyszny!
Kroki
1
Zrobione
|
NadzienieObierz mango. Połowę zblenduj a 2 pokrój na większe kawałki. |
2
Zrobione
|
SernikTwaróg zmiel 3 krotnie. Możesz to zorbić przy pomocy praski do ziemniaków lub korzystając z blendera. Dodaj twarożek delikatny i całość razem wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Wlej sernik do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Zanurz wcześniej przygotowane nadzienie w serniku. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piecz przez 50 miut z mocno zaparowanym piekarnikiem (funkcja SteamBake w piekarnikach Electroluxa jest bardzo pomocna, możesz użyć miseczki z wodą jeśli posiadasz zwykły piekarnik). Po upieczeniu pozostaw sernik do wystygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki. |
4
Zrobione
|
Wyciągnij sernik z formy i obróć go do góry dnem. Wstaw ponownie do formy sernik, tak by wcześniejszy spód był na górze. |
5
Zrobione
|
Sernik możesz podać z listkami świeżej mięty. |