Jeżeli nie lubicie kokosu, możecie dodać ekstrakt waniliowy. Pamiętajcie jednak by dać mniej mleka.
Nie powiem, że ciasto jest wykonane tradycyjną metodą. Raczej jest to eksperyment i po części prezentacja tego co się nauczyłem w ostatnim czasie. Kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym o smaku kokosu, lecz bez wiórków kokosowych. Jak uzyskać taki efekt? Infuzja. Infuzja smaków to połączenie aromatów i smaków poprzez tłuszcz, który znajduje się w produkcie.
Deser idealnie sprawdzi się na ciepłe lato właśnie ze względu na dodatek owoców. Ja wykorzystałem jagody, jednak każdy z Was może wykorzystać inne ulubione owoce. Odradzam jednak używanie mdłych owoców (gruszki, melon) w połączeniu z kokosem nie będzie to zbyt dobra kombinacja.
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Masło poszatkuj razem z żółtkami, mąką oraz cukrem i zagnieć ciasto. Formę do tarty o średnicy wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
InfuzjaWiórki kokosowe zagotuj razem z 3 szklankami mleka. Następnie przełóż wiórki kokosowe do gazy i odciśnij nadmiar mleka. Z mleka przygotujesz budyń, a wiórki kokosowe możesz wykorzystać do innego ciasta. |
3
Zrobione
|
BudyńŻółtka, cukier, mleko oraz mąkę ziemniaczaną zmiksuj razem na gładką masę. |
4
Zrobione
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw kruche ciasto do piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia. |
5
Zrobione
|
KremMasło utrzyj na jasną masę. Następnie ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. Rób to powoli i delikatnie aby ci się krem nie zwarzył. |
6
Zrobione
|
SkładanieKrem przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta i obsyp obficie owocami. Przechowuj w lodówce |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Proszę o podanie śrwdnicy blaszki
Blaszka ma średnicę 20 cm 🙂