0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto kruche
2 szt. żółtko
125 g masło
250 g mąka pszenna
70 g cukier
Budyń
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 szt. żółtko
1/2 szkl. mleko
2 łyżki cukier
Infuzja
3 szkl. mleko
100 g wiórki kokosowe
Dodatkowo
150 g masło
200 g jagody

Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Jeżeli nie lubicie kokosu, możecie dodać ekstrakt waniliowy. Pamiętajcie jednak by dać mniej mleka.

  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Budyń

  • Infuzja

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z kremem kokosowym i jagodami

Nie powiem, że ciasto jest wykonane tradycyjną metodą. Raczej jest to eksperyment i po części prezentacja tego co się nauczyłem w ostatnim czasie. Kruche ciasto wypełnione kremem budyniowym o smaku kokosu, lecz bez wiórków kokosowych. Jak uzyskać taki efekt? Infuzja. Infuzja smaków to połączenie aromatów i smaków poprzez tłuszcz, który znajduje się w produkcie.

Deser idealnie sprawdzi się na ciepłe lato właśnie ze względu na dodatek owoców. Ja wykorzystałem jagody, jednak każdy z Was może wykorzystać inne ulubione owoce. Odradzam jednak używanie mdłych owoców (gruszki, melon) w połączeniu z kokosem nie będzie to zbyt dobra kombinacja.

 

(Visited 2 282 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Masło poszatkuj razem z żółtkami, mąką oraz cukrem i zagnieć ciasto. Formę do tarty o średnicy wyłóż rozwałkowanym kruchym ciastem i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Jeżeli potrzebujesz informacji jak zrobić perfekcyjne kruche ciasto zapraszam również do sprawdzenia przepisu w mojej książce "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery"

2
Zrobione

Infuzja

Wiórki kokosowe zagotuj razem z 3 szklankami mleka. Następnie przełóż wiórki kokosowe do gazy i odciśnij nadmiar mleka. Z mleka przygotujesz budyń, a wiórki kokosowe możesz wykorzystać do innego ciasta.
Mleka powinno pozostać około 1,5 szklanki. Jeżeli jest mniej to dolej zwykłego mleka.

3
Zrobione

Budyń

Żółtka, cukier, mleko oraz mąkę ziemniaczaną zmiksuj razem na gładką masę.
Mleko z infuzji zagotuj i dodaj masę na budyń. Ciągle podgrzewając na średniej mocy palnika mieszaj budyń aż zgęstnieje. Gdy będzie już gęsty przykryj folią spożywczą tak by dotykała budyniu i wstaw do lodówki do ostygnięcia.

4
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw kruche ciasto do piekarnika i piecz przez 10-15 minut aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia.

5
Zrobione

Krem

Masło utrzyj na jasną masę. Następnie ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu. Rób to powoli i delikatnie aby ci się krem nie zwarzył.

6
Zrobione

Składanie

Krem przełóż do wcześniej podpieczonego kruchego ciasta i obsyp obficie owocami. Przechowuj w lodówce

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Klasyczny tort bezowy
poprzendi
Klasyczny tort bezowy
Śliwki pod kruszonką
następny
Śliwki pod kruszonką
Klasyczny tort bezowy
poprzendi
Klasyczny tort bezowy
Śliwki pod kruszonką
następny
Śliwki pod kruszonką

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here