• Start
  • Tarta z kurkami i orzechami
0 0
Tarta z kurkami i orzechami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
100 g masło
190 g mąka pszenna
1/2 łyżeczki sól
25 g jajka
1 łyżeczka cukier
Farsz
1 szt. jajka
300 g śmietana 30%
150 g boczek
150 g kurki
do smaku sól
1 szt. cebula
3 szczypty pieprz
100 g orzechy włoskie
2 szczypty gałka muszkatałowa
Dodatkowo
5 gałązek natka pietruszki

Tarta z kurkami i orzechami

Kurki, podgrzyby, czy prawdziwki. Użyjcie tego co wam w duszy gra!

  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Tarta z kurkami i orzechami

Jest to pierwszy z serii przepisów wytrawnych, które będę dla Was przygotowywać co tydzień.

Nie będą to tradycyjne obiady, lecz coś co możecie wyczarować w kombinacji słodko-wytrawnej. Ciasto kruche jest podstawą wielu tart, a dziś nieco jesienna kompozycja lecz idealnie się sprawdzi o każdej porze roku. Jeżeli lubicie chodzić na grzyby, to zapewne macie zamrożoną swoją partię.

Zatem wszem i wobec ogłaszam każdą niedzielę, wytrawną niedzielną Ciastecznika! Mam nadzieję, że zasmakują Wam moje kompozycje smakowe 😉

(Visited 618 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Kruche ciasto

Wszystkie składniki powinny być zimne. Wszystko razem poszatkuj a następnie zagnieć ciasto.
Możecie do tego celu użyć robota kuchennego z ostrzem.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut.

2
Zrobione

Dobrze schłodzone ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut.

3
Zrobione

Farsz

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Gdy boczek puści nieco tłuszczu dodaj posiekaną cebulę. Smaż cebulę do momentu aż się zeszkli.
Do cebuli dodaj pokrojone kurki i posiekane na większe kawałki orzechy. Dodaj połowę śmietany do grzybów i chwilę gotuj by zredukować jej ilość (sos powinien nieco zgęstnieć). W osobnym naczyniu wymieszaj razem jajko i śmietanę.
Wlej drugą część śmietany z jajkiem do grzybów i dodaj przyprawy. Smaż całość przez 1-2 minuty.

4
Zrobione

Nadzienie przelej do podpieczonej wcześniej tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 15 minut.
Po upieczeniu obsyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Brzoskwiniowa kostka
poprzendi
Brzoskwiniowa kostka
Kokosanki
następny
Kokosanki
Brzoskwiniowa kostka
poprzendi
Brzoskwiniowa kostka
Kokosanki
następny
Kokosanki

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here