Składniki
-
Ciasto
-
100 g masło
-
190 g mąka pszenna
-
1/2 łyżeczki sól
-
25 g jajka
-
1 łyżeczka cukier
-
Farsz
-
1 szt. jajka
-
300 g śmietana 30%
-
150 g boczek
-
150 g kurki
-
do smaku sól
-
1 szt. cebula
-
3 szczypty pieprz
-
100 g orzechy włoskie
-
2 szczypty gałka muszkatałowa
-
Dodatkowo
-
5 gałązek natka pietruszki
Wskazówki
Tarta z kurkami i orzechami
Jest to pierwszy z serii przepisów wytrawnych, które będę dla Was przygotowywać co tydzień.
Nie będą to tradycyjne obiady, lecz coś co możecie wyczarować w kombinacji słodko-wytrawnej. Ciasto kruche jest podstawą wielu tart, a dziś nieco jesienna kompozycja lecz idealnie się sprawdzi o każdej porze roku. Jeżeli lubicie chodzić na grzyby, to zapewne macie zamrożoną swoją partię.
Zatem wszem i wobec ogłaszam każdą niedzielę, wytrawną niedzielną Ciastecznika! Mam nadzieję, że zasmakują Wam moje kompozycje smakowe 😉
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki powinny być zimne. Wszystko razem poszatkuj a następnie zagnieć ciasto. |
2
Zrobione
|
Dobrze schłodzone ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut. |
3
Zrobione
|
FarszBoczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni. Gdy boczek puści nieco tłuszczu dodaj posiekaną cebulę. Smaż cebulę do momentu aż się zeszkli. |
4
Zrobione
|
Nadzienie przelej do podpieczonej wcześniej tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 15 minut. |