Podzielcie się swoimi opiniami na temat tego jak Wam smakuje tiramisu.
Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie mascarpone,jajek oraz biszkoptów nasączonych kawą. Mogę Wam szczerze powiedzieć, że uwielbiam ten deser. Jest lekki, przyjemny i do tego nie jest mdły! No tak niemożliwe, ale jednak prawdziwe. Z taką ilością kremu jaką on ma w sobie jest na prawdę bardzo dobry.
Skąd chęć na taki deser? Powiem Wam, że po obejrzeniu odcinka Bake Off – Ale Ciacho i licznych porażkach uczestników zastanowiłem się czy to faktycznie jest takie trudne. Długo nie czekając następnego dnia zakupiłem mascarpone no i moje wsiowe kurze jajka. Tiramisu wyszło idealne! A efektem mojego sukcesu była zmiana tradycyjnej receptury w coś bardziej unikatowego, czyli w Pomarańczimisu, na które przepis znajdziecie o tutaj
Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was równie prosty i przyjemny co dla mnie, życzę Wam powodzenia.
1
Zrobione
|
Żółtka ubij na parze przez mniej więcej 2-3 minuty z 50 g cukru pudru. Zdejmij je z pary i dalej ubijaj przez kolejne 5 minut. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo jasna użyj trzepaczki do jajek i mieszaj masę dodając po 1 łyżce mascarpone. Nie należy tego robić nazbyt energicznie by się nie pozbyć nadmiaru powietrza. |
2
Zrobione
|
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będą już zwarte dodawaj po 1 łyżce cukru pudru z pozostałych 50 g. i oczywiście ciągle miksuj. Gdy białka będą już błyszczące dodaj w 2 turach je do masy z mascarpone i delikatnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek. |
3
Zrobione
|
W dużym naczyniu namocz biszkopty, tak maksymalnie przez 1 sekundę.. Nie powinny one zbyt mocno naciągnąć kawąm ponieważ i tak część masy kremowej wpiją. |
4
Zrobione
|
W pucharkach bądź szklanej kwadratowej misce ułóż biszkopty nasączone w kawie, posyp kakao i na wierzch nałóż krem. Powtórz zabieg tak mniej więcej trzykrotnie, aż miska będzie wypełniona. Na samym końcu obsyp wierzch kremu kako. Oczywiście całość przechowuj w lodówce. |