Tort bezowy z brownie to mój prezent urodzinowy 🙂 czyli coś co zrobiłem dla siebie. Sam sobie wymyśliłem, sam zrobiłem i zjadłem z rodziną :))
Było przepyszne i ten krew rewelacyjnie pasował do całości. A z czego krem? Zwykły krem chantilly, czyli krem śmietanowy wzbogacony o mascarpone.
Jeżeli szukacie czegoś prostego i pysznego to bierzcie przepis i próbujcie :))
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po łyżce cukru co 1 minutę. Na sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Na papierze do pieczenia narysuj 2 okręgi o średnicy 20 cm. Wyłóż bezę na okręgach i uformuj. Piecz [rzez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a następnie zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia. |
2
Zrobione
|
MusPorzeczkę zagotuj razem z cukrem tak aby puściła sporo soku. Pozostaw do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno i pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj mascarpone i wszystko dobrze zmiksuj. Wstaw do lodóki. |
4
Zrobione
|
BrownieJajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Podgrzej czekoladę do momentu, aż się rozpuści i wlej cienkim strumieniem do jajek cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej na formę do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia. |
5
Zrobione
|
ZłożenieNa brownie wyszprycuj krem, nałóż 1 warstwę bezy, następnie kolejną warstwę kremu i ponownie beza. Na samej górze udekoruj świeżymi owocami do wyboru oraz musem z czarnej porzeczki. |
6 Komentarzy Ukryj komentarze
Cześć Daniel. Nie wiem gdzie zadać pytanie, dlatego tutaj 🙂 Czy możesz napisać mi jakiej średnicy robiliście tort czekoladowo-orzechowy Krzysztofa Ilnickiego? Jeśli pamiętasz 🙂
tort miał średnicę 20 cm 🙂
Dziękuję 🙂
Nie ma za co 🙂 gdybyś miała jakieś pytania pytaj również bezpośrednio poprzez facebooka na http://www.facebook.com/ciastecznik
Czy te bezy będą chrupkie całkowicie czy też ciągnące i miękkie?
Potrzebuję bezy całkowicie twardej, bez miękkiego wnętrza – czy taka jest w tym przepisie? 🙂
Beza jest lekko ciągnąca w środku. Jeżeli zależy ci na całkowicie wysuszonej to do czasu pieczenia dodałbym 30 minut, i to w temperaturze niższej o 10 stopni. Będzie wtedy całkowicie chrupiąca 🙂