Składniki
-
Ciasto
-
300 g ugotowane buraki
-
100 g czekolada gorzka
-
2 szkl. mąka pszenna
-
1/4 szkl. kakao
-
1,5 szkl. brązowy cukier
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
-
3 szt. jajka
-
Krem czekoladowy
-
10 szt. pralinki czekoladoweu mnie Malagi
-
200 g masło
-
1,5 szkl. cukier puder
-
2 łyżki ekstrakt waniliowy
-
180 g śmietana 30%
-
2 łyżki kakao
-
Dekoracja
-
20 szt. precle
Wskazówki
Po ostatnim eksperymencie z biszkoptowym spodem postanowiłem wypróbować wersję z burakami. Chciałem by ciasto było bardziej „brownie” niż biszkoptowe no i się udało. Dzięki burakom nabrało dodatkowo niezwykłego koloru. Mam nadzieję, że Wy również się do ciast wytrawnych przekonacie.
Kroki
1
Zrobione
|
Buraki najprościej jest kupić gotowe już ugotowane, zamykane hermetycznie. Standardowo, by nie powstał zakalec wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Do pieczenia natomiast będę używał tortownicy o średnicy 21 cm. Wcześniej piekarnik nagrzałem do temperatury 170 stopni. |
2
Zrobione
|
BiszkoptPrzy pomocy blendera rozetrzyj buraki na papkę. W osobnej misce jajka i cukier utrzyj na jasną masę. Dodaj buraki i roztopioną, wystudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj składniki suche oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj aż składniki się połączą. |
3
Zrobione
|
KremPrzy użyciu miksera rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj śmietanę, roztopione pralinki, kakao i ekstrakt. Wszystko dokładnie zmiksuj. Uważaj by nie przebić masła! Poznasz to po tym że rozwarstwi się krem i będzie on miał dziwną grudkowatą konsystencję. |
4
Zrobione
|
PrzygotowanieCiasto buraczane przekrój nożem na 3 części, każdą posmaruj kremem i posyp pokruszonymi preclami. Smacznego! |