Składniki
-
Panna cotta
-
1 szklanka migdały
-
1.5 szklanki zimna woda
-
1 łyżka agar-agar
-
1 szklanka mleko sojowedo uzupełnienia 400 ml płynu
-
Żelka
-
500 g jeżyny
-
2 łyżki sok z cytryny
-
2 łyżeczki pektyna
-
3 łyżki cukier
-
Granola marchewkowa
-
4 szt. marchew
-
1 szt. banan
-
6 łyżek płatki owsiane
-
2 łyżki miód
Wskazówki
Panna Cotta
Panna cotta, niby prosty deser ale jak można zrobić z niego coś ekskluzywnego. Ja postanowiłem do niej podejść nieco niekonwencjonalnie, a to głównie z tego powodu, że chciałbym abyście potrafili przygotować deser, który może być ekskluzywny w podaniu, a Wasi goście jak przyjdą by powiedzieli „wow”.
Deser w szkle, niby nic niezwykłego lecz wygląd nowoczesny i na miarę restauracji. Zależało mi bardzo na świetnym musie owocowym, który będzie klarowny i pełny smaku. Standardowo możecie przetrzeć mus przez sito ale w taki sposób macie utratę około 30% owoców! Zobaczcie ile to zmarnowanych składników jeżeli płacicie za nie 20-30 zł za kilogram, prawie 10 zł wyrzucone do kosza!
Wyciskarka wolnoobrotowa HUROM H100
Ja wykorzystałem do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową. Nie raz z takiego produktu korzystałem do przygotowania soków (osobiście wolę bardziej wyciskarkę niż blender, nie przepadam za tą grudkowatą konsystencją). HUROM H100 , bo z takiej wyciskarki wolnoobrotowej korzystałem, sprawdza się genialnie! Dzięki co raz to nowszej technologii powstają właśnie takie cuda. Nie miałem kompletnie żadnego problemu z złożeniem wyciskarki w całość (a antytalencie techniczne ze mnie trochę jest). Wszystko było proste i przejrzyste, wyciskarka ma nawet specjalne prowadnice by nic nie połamać.
Wyciskanie soku z owoców przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej sprawia, że nie tracą one właściwości odżywczych, a podwójne filtry maksymalizują ilość soku, a minimalizują odpad. Dla mnie okazała się to strzałem w 10. Niby drobiazg, ale zmniejszył ilość odpadu owoców o 50%! To moje kolejne 10 zł, które mogę wydać na dzindziboły do zdjęć 😀
No wszystko pięknie ładnie, super wygląda, mega użyteczne ale jak z tak zwaną praktyczną stroną wyciskarki? No cóż, minimalistyczny wygląd zewnętrzny przekłada się również na wnętrze wyciskarki. Mechanizm jest bardzo prosty w swej konstrukcji i nie ma żadnych szczelinek gdzie mogłaby się osadzać pulpa z owoców i warzyw. Mycie samych filtrów i wnętrza zajęło mi z 5 sekund. To jest to co jest mi najbardziej potrzebne w takich urządzeniach – oszczędność czasu.
Zanim przejdziemy do przepisu podrzucę jeszcze jedną ważną informację o wyciskarce. Takie banały jak sok to może robić każdy sprzęt, lecz lody, sorbety, mleka wegańskie to tylko HUROM potrafi. W przeciwieństwie do innych modeli HUROM Alpha Plus oraz HUROM One Stop ten nie ma wbudowanego pojemnika na odpadki. Jednak posiada on tak samo jak i te 2 możliwość przygotowania produktów typu premium. Jeden sprzęt zaoszczędza miejsca na jakże rzadko używaną maszynkę do lodów. Kto to wszystko wymyśla?!
Zatem z czego składa się mój dzisiejszy deser? Otóż będzie to w 100% wegańska panna cotta – korzystam z elementów, które przygotowałem w wyciskarce wolnoobrotowej. Możecie oczywiście zrobić to samodzielnie jednak czas przygotowania nieco się wydłuży a deser nie będzie tak intensywny w smaku.
Kroki
1
Zrobione
|
ŻelkaWersja z wyciskarką wolnoobrotową do soków: |
2
Zrobione
|
Panna cottaPrzygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków: Zagotuj mleko i dodaj pektynę. Utrzymuj mleko na wysokiej temperaturze przez około 5 minut (niech nie gotuje się jak szalone). Odstaw na bok do wystygnięcia (temperatura 40 stopni). |
3
Zrobione
|
Granola z marchwiPrzygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków: Przygotowanie tradycyjne: |
4
Zrobione
|
Stężałe desery wyciągnij z lodówki i udekoruj domową granolą z marchwi. Podawaj dobrze schłodzone. |