0 0
Wegańska panna cotta

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Panna cotta
1 szklanka migdały
1.5 szklanki zimna woda
1 łyżka agar-agar
1 szklanka mleko sojowe do uzupełnienia 400 ml płynu
Żelka
500 g jeżyny
2 łyżki sok z cytryny
2 łyżeczki pektyna
3 łyżki cukier
Granola marchewkowa
4 szt. marchew
1 szt. banan
6 łyżek płatki owsiane
2 łyżki miód

Wegańska panna cotta

Do przepisu możecie wykorzystać zwykłe mleko oraz żelatynę. Powstanie wtedy tradycyjna panna cotta.

  • Porcji 4
  • Średnie

Składniki

  • Panna cotta

  • Żelka

  • Granola marchewkowa

Wskazówki

Udostępnij

Panna Cotta

Panna cotta, niby prosty deser ale jak można zrobić z niego coś ekskluzywnego. Ja postanowiłem do niej podejść nieco niekonwencjonalnie, a to głównie z tego powodu, że chciałbym abyście potrafili przygotować deser, który może być ekskluzywny w podaniu, a Wasi goście jak przyjdą by powiedzieli „wow”.

Deser w szkle, niby nic niezwykłego lecz wygląd nowoczesny i na miarę restauracji. Zależało mi bardzo na świetnym musie owocowym, który będzie klarowny i pełny smaku. Standardowo możecie przetrzeć mus przez sito ale w taki sposób macie utratę około 30% owoców! Zobaczcie ile to zmarnowanych składników jeżeli płacicie za nie 20-30 zł za kilogram, prawie 10 zł wyrzucone do kosza!

Wyciskarka wolnoobrotowa HUROM H100

Ja wykorzystałem do tego celu wyciskarkę wolnoobrotową. Nie raz z takiego produktu korzystałem do przygotowania soków (osobiście wolę bardziej wyciskarkę niż blender, nie przepadam za tą grudkowatą konsystencją). HUROM H100  , bo z takiej wyciskarki wolnoobrotowej korzystałem, sprawdza się genialnie! Dzięki co raz to nowszej technologii powstają właśnie takie cuda. Nie miałem kompletnie żadnego problemu z złożeniem wyciskarki w całość (a antytalencie techniczne ze mnie trochę jest). Wszystko było proste i przejrzyste, wyciskarka ma nawet specjalne prowadnice by nic nie połamać.

HUROM H100

Wyciskanie soku z owoców przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej sprawia, że nie tracą one właściwości odżywczych, a podwójne filtry maksymalizują ilość soku, a minimalizują odpad. Dla mnie okazała się to strzałem w 10. Niby drobiazg, ale zmniejszył ilość odpadu owoców o 50%! To moje kolejne 10 zł, które mogę wydać na dzindziboły do zdjęć 😀

HUROM H100

No wszystko pięknie ładnie, super wygląda, mega użyteczne ale jak z tak zwaną praktyczną stroną wyciskarki? No cóż, minimalistyczny wygląd zewnętrzny przekłada się również na wnętrze wyciskarki. Mechanizm jest bardzo prosty w swej konstrukcji i nie ma żadnych szczelinek gdzie mogłaby się osadzać pulpa z owoców i warzyw. Mycie samych filtrów i wnętrza zajęło mi z 5 sekund. To jest to co jest mi najbardziej potrzebne w takich urządzeniach – oszczędność czasu.

HUROM H100

 

Zanim przejdziemy do przepisu podrzucę jeszcze jedną ważną informację o wyciskarce. Takie banały jak sok to może robić każdy sprzęt, lecz lody, sorbety, mleka wegańskie to tylko HUROM potrafi. W przeciwieństwie do innych modeli HUROM Alpha Plus   oraz HUROM One Stop   ten nie ma wbudowanego pojemnika na odpadki. Jednak posiada on tak samo jak i te 2 możliwość przygotowania produktów typu premium. Jeden sprzęt zaoszczędza miejsca na jakże rzadko używaną maszynkę do lodów. Kto to wszystko wymyśla?!

Zatem z czego składa się mój dzisiejszy deser? Otóż będzie to w 100% wegańska panna cotta – korzystam z elementów, które przygotowałem w wyciskarce wolnoobrotowej. Możecie oczywiście zrobić to samodzielnie jednak czas przygotowania nieco się wydłuży a deser nie będzie tak intensywny w smaku.

(Visited 2 617 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Żelka

Wersja z wyciskarką wolnoobrotową do soków:
Jeżyny przełóż do wyciskarki i wyciśnij z nich sok - powinno powstać około 435-450 g musu jeżynowego. Dzięki dużemu nachyleniu wewnątrz wyciskarki cały sok z wyciskarki spłynie do szklanki.
Pektynę wymieszaj z cukrem.
Sok zagotuj razem z sokiem z cytryny i dodaj pektynę wymieszaną z cukrem. Całość odstaw do lekkiego wystygnięcia. Ustaw szklanki pod kątem i wlej do każdej z nich część musu jeżynowego. Odstaw do lodówki do stężenia.
Wersja bez użycia wyciskarki wolnoobrotowej: Jeżyny przełóż do garnka i zagotuj aż się rozpadną. Przetrzyj mus przez sitko by pozbyć się pestek. Uzupełnij mus jeżynowy wodą tak by powstało 450 g musu. Dodaj pektynę wymieszaną z cukrem oraz cytrynę i ponownie zagotuj. Ustaw szklanki pod kątem i wlej mus. Odstaw do wystygnięcia.

2
Zrobione

Panna cotta

Przygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków:
Migdały zalej wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Jeżeli mają łupinę to zalej je wcześniej wrzątkiem (1 minuta) i opłucz zimną wodą - zdejmij łupinę.
Użyj przystawki do soków (tylko jeżeli jest to HUROM H100 - w innych robotach na własną odowiedzialność). Wrzuć do wyciskarki wodę razem z orzechami. Dodaj mleko sojowe tak by powstało 400 g płynu.
Przygotowanie tradycyjne:
Połącz gotowe mleko sojowe z napojem migdałowym.

Zagotuj mleko i dodaj pektynę. Utrzymuj mleko na wysokiej temperaturze przez około 5 minut (niech nie gotuje się jak szalone). Odstaw na bok do wystygnięcia (temperatura 40 stopni).
Przechyl szklanki z żelką w przeciwną stronę (żelka jeżynowa powinna już być ścięta). Wlej mleko i odstaw w chłodne miejsce (do lodówki).

3
Zrobione

Granola z marchwi

Przygotowanie z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej do soków:
Marchew oraz banana włóż do wyciskarki wolnoobrotowej a uzyskany odpad przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki miodu, płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj. Rozłóż cienką warstwę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz przez około 20 minut (aż marchew będzie chrupiąca) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Przygotowanie tradycyjne:
Marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Przełóż marchew do gazy i mocno wyciśnij nadmiar soku. Jednego banana zblenduj i dodaj do marchwi. Dodaj miód oraz płatki owsiane. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i piecz przez około 30 minut (banan będzie miał w sobie sok, a marchew będzie bardziej wilgotna dlatego czas pieczenia musi być dłuższy).

4
Zrobione

Stężałe desery wyciągnij z lodówki i udekoruj domową granolą z marchwi. Podawaj dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort z bezą
poprzendi
Tort z bezą
Sernik królewski z kremem
następny
Sernik królewski z kremem
Tort z bezą
poprzendi
Tort z bezą
Sernik królewski z kremem
następny
Sernik królewski z kremem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here