Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Amoniaczki
0 0
Amoniaczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
100 g masło
120 g cukier
2 łyżki kakao
2,5 szkl. mąka pszenna
10 g amoniak amoniak spożywczy
2 szt. jajka
1/2 szkl. mleko

Amoniaczki

Zamiast kakao możecie użyć dowolnego barwnika np. różowego i będą świetnie wyglądać na urodzinach małej księżniczki

  • Serves 36
  • Medium

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 74

Amoniaczki

To takie kruche ciastka z ekstra spulchniaczem, a dokładniej rzecz ujmująć amoniakiem spożywczym. Ciastka podobno są stare jak świat, i bardzo często przygotowywane w okresie świątecznym. Dla mnie to są takie kruche ciasteczka, które idealne pasują do gorącego mleka lub herbaty.

Nie będę ukrywać, że podczas pieczenia miałem otwarte okno bo amoniak spożywczy strasznie śmierdzi! W sumie pachniało jak podczas rozjaśniania włosów (zapewne myślicie skąd to wiem – już wyjaśniam, siostra jest fryzjerką i z 15 lat temu rozjaśnianie włosów u mnie w domu to normalność). Powiem wam szczerze, że sam miałem taki moment w swoim życiu gdy miałem jasny blond na głowie… jednak na całe szczęście wszystkie dowody w postaci zdjęć i nagrań zniszczyłem!

Wierzcie lub nie wyglądałem koszmarnie! Facet z wzrostem 180 cm o wadze 55 kg i blond włosy 0_0 to było okropne!

 

Jednak wracając do ciastek to z wielką przyjemnością polecam Wam ten przepis, bo ciasteczka są na prawdę bardzo pyszne i warto czasami wspomnieć smaki dzieciństwa.

(Visited 646 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wszystkie składniki oprócz kakao połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, a do drugiej dodaj kakao.
Oba ciasta odstaw do lodówki na 1 godzinę.

2
Done

Ciasto nie powinno być rzadkie, a powinno się dać je rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm.
Rozwałkuj ciasto jasne i ciemne na w/w grubość i nałóż na siebie, a następnie zwiń w rulon.
Przy pomocy noża pokrój je w plastry o grubości 1 cm i lekko spłaszcz np. dnem od szklanki.

3
Done

Piecz całość w piekarniku przez 10-12 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Studź na kratce

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Pancakes
previous
Pancakes
Kukułkowy tort musowy
next
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Pancakes
previous
Pancakes
Kukułkowy tort musowy
next
Kukułkowy tort w kruchym cieście

Add Your Comment