0 0
Amoniaczki

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g masło
120 g cukier
2 łyżki kakao
2,5 szkl. mąka pszenna
10 g amoniak amoniak spożywczy
2 szt. jajka
1/2 szkl. mleko

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Amoniaczki

Zamiast kakao możecie użyć dowolnego barwnika np. różowego i będą świetnie wyglądać na urodzinach małej księżniczki

  • Porcji 36
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Amoniaczki

To takie kruche ciastka z ekstra spulchniaczem, a dokładniej rzecz ujmująć amoniakiem spożywczym. Ciastka podobno są stare jak świat, i bardzo często przygotowywane w okresie świątecznym. Dla mnie to są takie kruche ciasteczka, które idealne pasują do gorącego mleka lub herbaty.

Nie będę ukrywać, że podczas pieczenia miałem otwarte okno bo amoniak spożywczy strasznie śmierdzi! W sumie pachniało jak podczas rozjaśniania włosów (zapewne myślicie skąd to wiem – już wyjaśniam, siostra jest fryzjerką i z 15 lat temu rozjaśnianie włosów u mnie w domu to normalność). Powiem wam szczerze, że sam miałem taki moment w swoim życiu gdy miałem jasny blond na głowie… jednak na całe szczęście wszystkie dowody w postaci zdjęć i nagrań zniszczyłem!

Wierzcie lub nie wyglądałem koszmarnie! Facet z wzrostem 180 cm o wadze 55 kg i blond włosy 0_0 to było okropne!

 

Jednak wracając do ciastek to z wielką przyjemnością polecam Wam ten przepis, bo ciasteczka są na prawdę bardzo pyszne i warto czasami wspomnieć smaki dzieciństwa.

(Visited 585 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki oprócz kakao połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, a do drugiej dodaj kakao.
Oba ciasta odstaw do lodówki na 1 godzinę.

2
Zrobione

Ciasto nie powinno być rzadkie, a powinno się dać je rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm.
Rozwałkuj ciasto jasne i ciemne na w/w grubość i nałóż na siebie, a następnie zwiń w rulon.
Przy pomocy noża pokrój je w plastry o grubości 1 cm i lekko spłaszcz np. dnem od szklanki.

3
Zrobione

Piecz całość w piekarniku przez 10-12 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Studź na kratce

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Pancakes
poprzendi
Pancakes
Kukułkowy tort musowy
następny
Kukułkowy tort w kruchym cieście
Pancakes
poprzendi
Pancakes
Kukułkowy tort musowy
następny
Kukułkowy tort w kruchym cieście

Dodaj komentarz