0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
190 g masło
0.5 szkl. cukier
1 szkl. cukier brązowy
3 szt. jajka
1.5 szkl. mąka pszenna
0.5 szkl. likier kokosowy
1.5 łyżeczki proszek do pieczenia
Polewa
150 g mascarpone
1 łyżka cukier puder
2 łyżki śmietana 12%

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Babka z likierem kokosowym

Jeżeli nie przepadacie za likierem kokosowym możecie dodać adwokat. Wspaniale będzie nawiązywać do świąt Wielkanocnych

  • 70 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Babka z likierem kokosowym

Babka z likierem kokosowym to efekt Waszego głosowania na facebooku. Wspólnie zdecydowaliście, ze chcielibyście poznać przepis na Wielkanocną babkę. Jak to na babkę przystało, przepis jest niesamowicie prosty w wykonaniu i niemalże „jednomiskowy”. Likier delikatnie wzbogaca smak babki, a dodatkowo „polewa” na górze czy też krem jest z dodatkiem kwaśnej śmietany. Śmiało mogę powiedzieć, że to właśnie krem delikatnie przełamuje słodycz ciasta.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem i cukrem brązowym na jasną i puszystą masę. Całość powinno się miksować około 5 minut. Na średnich obrotach miksera dodawaj po 1 jajku cały czas miksując.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość na niskich obrotach robota. Na sam koniec dodaj likier i ponownie wszystko zmiksuj.

2
Zrobione

Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie ostatnie 10 minut w temperaturze 190 stopni. Babkę po upieczeniu odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia i wyciągnij ją z formy.

3
Zrobione

W misie miksera zmiksuj razem śmietanę, mascarpone oraz cukier puder na jednolitą masę.
Wyłóż krem na wierzchu babki.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Ryż z jabłkami
poprzendi
Ryż z jabłkami
następny
Owocowe crumble
Ryż z jabłkami
poprzendi
Ryż z jabłkami
następny
Owocowe crumble

Dodaj komentarz