0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Zaczyn
1/4 szkl. mleko
25 g drożdże świeże
1 łyżka cukier
3 łyżki mąka pszenna
Składniki
250 g mąka razowa
250 g mąka pełnoziarnista
300 ml ciepła woda
1 łyżeczka sól
1 łyżka cukier
0,5 zaczyn
Dodatkowo
1 szt. żółtko
1 łyżka zimna woda
2 łyżki sezam
2 łyżki sól gruboziarnista

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bajgle razowe

A wy wolicie mięciutką skórkę w pieczywie czy raczej chrupiącą?

  • 135 minut
  • Porcji 8
  • Trudne

Składniki

  • Zaczyn

  • Składniki

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Bajgle, często mylące bo wydaje się, że mają niesamowicie chrupiącą skórkę, a tu psikus nic podobnego. Żydowskie pieczywo w kształcie oponek,właśnie często mylone z obwarzankami, o dziwo istnieje duże prawdopodobieństwo, że bajgle pochodzą z Krakowa, a przez żydów zostały wywiezione do USA. No cóż, pieczywo smaczne, ale osobiście wolę chrupiącą skórkę 🙂

(Visited 97 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Najlepiej zacząć od przygotowania zaczynu, ponieważ musi on postać z 10-15 min aby drożdże nabrały "mocy". Dlatego też do wysokiego naczynia wlej ciepłe mleko, pokruszone drożdże oraz resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Naczynie najlepiej przykryć ręcznikiem.

2
Zrobione

Teraz do dużej miski wsyp mąkę, uformuj na środku krater i wlej połowę przygotowanego zaczynu. Wymieszaj zaczyn z mąką. I teraz dodaj całą resztę składników. Wyrób dobrze ciasto, aby masa była jednolita i by lekko przywierała do dłoni. Odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce, i również przykryj ją ręcznikiem by ciasto z wierzchu nie wyschło. Pozostaw ciasto na1,5 godziny bądź i 2 aż nabierze podwójnej objętości.

3
Zrobione

Tak przygotowane ciasto podziel na 8-10 części (w zależności jakie bajgle chcesz mieć, czy duże czy mniejsze). Z każdego ciasta uformuj kulkę i przy użyciu palca dobrze obtoczonego w mące zrób dziurkę na środku kulki. W pierwszej kolejności 1 palcem, a potem dołącz 2 tak, aby otwór miał średnicę około 3-3,5 cm. Bajgle odłóż na bok, przykryte ścierką tak na 40 min by ponownie nieco wyrosły.

4
Zrobione

Bajgle same w sobie mają miękką skórkę, nie chrupiącą. Jest to przeciwieństwo naszego tradycyjnego pieczywa. Dlatego też teraz będziemy uzyskiwać efekt miękkiej skórki. Na dużej głębokiej patelni zagotuj 2 litry wody z dodatkiem i 1 łyżki cukru. Do gorącej wody wrzucaj bajgle i gotuj z każdej ze stron po 1-2 minuty. Po ugotowaniu połóż na ręczniku by pozbyły się nadmiaru wody.

5
Zrobione

Ugotowane bajgle posmaruj jajkiem z dodatkiem wody i posyp ziarnami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 12-15 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Mini serniczki czekoladowe
Babka ukraińska
następny
Babka drożdżowa
poprzendi
Mini serniczki czekoladowe
Babka ukraińska
następny
Babka drożdżowa

Dodaj komentarz