0 0
Chleb na zakwasie

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
150 g Zakwas
200 g mąka razowa pszenna typ 1850
200g ciepła woda w temperaturze 25 stopni
250 g mąka żytnia typ 720
250 g ciepła woda w temperaturze 25 stopni
1 łyżeczka sól

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chleb na zakwasie

  • 13 godzin
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

 Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

(Visited 200 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Dokładnie wymieszaj zaczyn z 200 g wody i mąką razową. Umieść wszystko w wysokim naczyniu i przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w chłodne miejsce ( u mnie w pomieszczeniu było 17 stopni) na 8 godzin do wolnego rozrostu.

2
Zrobione

Po 8 godzinach dodaj do zaczynu kolejną porcję wody, mąkę żytnią oraz wodę. Wszystko wymieszaj np. drewnianą łyżką. Wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i uformuj podłużny chlebek. Przełóż go do koszyka rozrostowego obsypanego obficie mąką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

3
Zrobione

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Na blaszce, której będzie pieczony chleb rozsyp mąkę i przełóż na nią bochenek chleba. Ponacinaj z wierzchu bochenek. Piecz przez 30-40 minut aż chleb będzie dobrze wypieczony. Co 10 minut psikaj spryskiwaczem do środka piekarnika aby para spowodowała, że skórka będzie chrupiąca. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Makowiec z żurawiną
poprzendi
Makowiec z żurawiną
Biscuit Naked Cake
następny
Biscuit naked cake
Makowiec z żurawiną
poprzendi
Makowiec z żurawiną
Biscuit Naked Cake
następny
Biscuit naked cake

2 Komentarze Ukryj komentarze

Przepis bardzo ogólnikowy i nieprecyzyjny. “Zaczyn wymieszaj z 200 g mąki oraz mąką razowa”. Jaka to jest “mąka 200 g”, a jaka mąka razowa: żytnia, czy pszenna i ile? Naprawdę na YT można znaleźć przepisy osób, które się bardziej postarały. Ten przepis to jakaś żenada…

Effka przykro mi, że tak uważasz ponieważ tekst pisany nigdy nie zastąpi materiału wideo. Jeżeli uważasz, że jest zbyt ogólny dopracuję go. Sam przepis jest tylko przepisem i nigdy nie będzie w stanie zastąpić doświadczenia nabytego podczas wypieku kilkunastu bochenków. Chleb na zakwasie uważam, że jest jednym z trudniejszych przepisów na chleb. Osobom początkującym proponuję korzystanie z przepisów na chleb na bazie drożdży. I masz rację wkradł się błąd w przepis, zaraz go skoryguję.

Dodaj komentarz