0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. banan
2/3 szkl. brązowy cukier
1 szt. jajka
1/4 szkl. olej
1.5 szkl. mąka pszenna
40 g orzechy makadamia
100 g czekolada gorzka
1 i 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
szcyzpta sól
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Chlebek z pieczonymi bananami

Zamiast orzechów makadamia możecie użyć zwykłych włoskich bądź laskowych.

  • 60 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Chlebek z pieczonymi bananami

Chlebek z pieczonymi bananami to tak jakby “zero waste”.  Kupiłem nieco za dużo bananów, no i trochę czasu leżały na blacie w kuchni. temperatura zbyty niska nie jest, na wsi much i muszek od zasrania… poleży owoc, lub warzywo chwilkę i już je obsiadły muszyska! W takich momentach nienawidzę wiochy. Jednak kończąc z narzekaniem, to patrzę na te przejrzałe banany i się zastanawiam co z nimi zrobić. No to patrzę co jeszcze mam i co mogę wykorzystać. Na półce leżą orzechy makadamia, które kupiłem już z 3 miesiące temu. No jajka są (ja zawsze mam w domu jajka i mąkę! :D) Czekolady jest tabliczka no to kurcze ukręcę chlebek bananowy!

(Visited 615 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Obierz banany i każdy przekrój wzdłuż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp banany z wierzchu 1/3 szklanki brązowego cukru i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu zblenduj banany z cukrem, lub rozgnieć przy pomocy widelca. Odstaw na bok.

2
Zrobione

Cukier, ekstrakt waniliowy, jajko oraz olej zmiksuj razem. Nie musisz długo tego robić wystarczy chwilkę aż się składniki połączą. Następnie do mokrych składników dodaj przesiane suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. Wymieszaj całość aż się połączą składniki. Na sam koniec dodaj banany i ponownie wszystko wymieszaj.

3
Zrobione

Czekoladę oraz orzechy posiekaj na większe kawałki i dodaj je do masy na ciasto. Wymieszaj aż się połączą składniki.

4
Zrobione

Foremkę o wymiarach 22cm x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut.
Ciasto po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia. Jeżeli masz ochotę możesz je polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Styropian
poprzendi
Styropian
Lody śmietankowo-truskawkowe
następny
Lody śmietankowo-truskawkowe
Styropian
poprzendi
Styropian
Lody śmietankowo-truskawkowe
następny
Lody śmietankowo-truskawkowe

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz