0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. banan
2/3 szkl. brązowy cukier
1 szt. jajka
1/4 szkl. olej
1.5 szkl. mąka pszenna
40 g orzechy makadamia
100 g czekolada gorzka
1 i 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soda oczyszczona
szcyzpta sól
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Chlebek z pieczonymi bananami

Zamiast orzechów makadamia możecie użyć zwykłych włoskich bądź laskowych.

  • 60 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Chlebek z pieczonymi bananami

Chlebek z pieczonymi bananami to tak jakby “zero waste”.  Kupiłem nieco za dużo bananów, no i trochę czasu leżały na blacie w kuchni. temperatura zbyty niska nie jest, na wsi much i muszek od zasrania… poleży owoc, lub warzywo chwilkę i już je obsiadły muszyska! W takich momentach nienawidzę wiochy. Jednak kończąc z narzekaniem, to patrzę na te przejrzałe banany i się zastanawiam co z nimi zrobić. No to patrzę co jeszcze mam i co mogę wykorzystać. Na półce leżą orzechy makadamia, które kupiłem już z 3 miesiące temu. No jajka są (ja zawsze mam w domu jajka i mąkę! :D) Czekolady jest tabliczka no to kurcze ukręcę chlebek bananowy!

(Visited 507 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Obierz banany i każdy przekrój wzdłuż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp banany z wierzchu 1/3 szklanki brązowego cukru i wstaw do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu zblenduj banany z cukrem, lub rozgnieć przy pomocy widelca. Odstaw na bok.

2
Zrobione

Cukier, ekstrakt waniliowy, jajko oraz olej zmiksuj razem. Nie musisz długo tego robić wystarczy chwilkę aż się składniki połączą. Następnie do mokrych składników dodaj przesiane suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól. Wymieszaj całość aż się połączą składniki. Na sam koniec dodaj banany i ponownie wszystko wymieszaj.

3
Zrobione

Czekoladę oraz orzechy posiekaj na większe kawałki i dodaj je do masy na ciasto. Wymieszaj aż się połączą składniki.

4
Zrobione

Foremkę o wymiarach 22cm x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 30 minut.
Ciasto po upieczeniu odstaw na bok do wystygnięcia. Jeżeli masz ochotę możesz je polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Styropian
poprzendi
Styropian
Lody śmietankowo-truskawkowe
następny
Lody śmietankowo-truskawkowe
Styropian
poprzendi
Styropian
Lody śmietankowo-truskawkowe
następny
Lody śmietankowo-truskawkowe

2 Komentarze Ukryj komentarze

Ależ to cudownie wygląda! Ten karmelowy odcień ciasta z kawałkami czekolady w środku i jeszcze płynną polewą! To musiała być pełna satysfakcja 😀

kulinarnewyskoki.blogspot.com

Dodaj komentarz