1 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
300 g mąka pszenna
100 g cukier
4 łyżki kakao
1 szt. żółtko
200 g masło
Krem
4 łyżki masło
300 g śmietana 36%
200 g czekolada gorzka
2 łyżki whisky

Chocolove

Kolejna porcja czekolady. Mam nadzieję, że nie macie jej już dość, ponieważ ja się dopiero rozkręcam.

  • 42 minuty
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Kolejna porcja czekolady tuż przed Walentynkami, babeczki mocno czekoladowe. Czekolada na dole, czekolada u góry. Wszędzie pełno czekolady.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Mąkę pszenną poszatkuj razem z masłem,cukrem i kakao. Dodaj żółtko i dalej nożem poszatkuj. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2
Zrobione

Krem

W garnku podgrzej śmietanę (nie zagotuj jej) i zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę połamaną na czekoladę i cały czas mieszaj aż się rozpuści. Dodaj masło i alkohol, dalej mieszaj. Masę przelej przez sitko i wstaw do lodówki na godzinę aby zgęstniała. Masę przełóż do worka cukierniczego.

3
Zrobione

Foremki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tarta. Każdą foremką wypełnij cienką warstwą kruchego ciasta, na wierzch połóż papier do pieczenia i wysyp fasolę. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz przez 10 min. Po 10 minutach wyciągnij foremki i zdejmij papier z fasolą i ponownie piecz przez 8 minut. Ciastka wyciągnij z piekarnika i ostudź na kratce. Wypełnij je kremem i delektuj się pyszną czekoladą.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
XXL Ciastka czekoladowe
następny
Pączusie pełne miłości
poprzendi
XXL Ciastka czekoladowe
następny
Pączusie pełne miłości

Dodaj komentarz