0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1,5 szkl. mąka pszenna
1/3 szkl. kakao
0,5 łyżeczki sól
170 g masło
0,5 szkl. brązowy cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/3 szkl. cukier puder
1/3 szkl. masło orzechowe
100 g czekolada gorzka
100 g czekolada mleczna

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Lubicie masło orzechowe? Ja długo nie przepadałem, jednak dobrze dopasowane do dania może zdziałać cuda!

  • 72 minuty
  • Porcji 40
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Jest to kolejna czekoladowa przyjemność. Nieco inna bo z słonym nadzieniem w postaci masła orzechowego. Posmakuje zdecydowanie fanatykom czekolady (zwłaszcza tej gorzkiej). Nie ukrywam, że klimatycznie zmierzam w kierunku halloween i wypiekom z tejże tematyki. To jest właśnie mroczne, czekoladowe rozpoczęcie.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mąkę,kakao oraz sól wymieszaj razem w małej misce. W większej rozetrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj łyżkę ekstraktu waniliowego. Do masy maślanej dodaj 100g gorzkiej czekolady drobno potartej (prawie na pył). Ja użyłem w tym celu blendera z pojemnikiem.

2
Zrobione

Po wymieszaniu masła z czekoladą dodaj następnie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta uformuj 40 kuleczek.

3
Zrobione

W mniejszej misce wymieszaj masło orzechowe z cukrem pudrem, aby powstała w miarę plastyczna masa.

4
Zrobione

Teraz każdą czekoladową kulkę rozpłaszcz w dłoni na płaski placek i do środka włóż orzechową masę.Całość zalep i uformuj kulkę ponownie. Ja podsypywałem sobie dłonie cukrem pudrem, aby kulki nie przyklejały się do dłoni. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Kuleczki w średnich odstępach, i lekko spłaszczone piecz przez około 12 minut na papierze do pieczenia. Po upieczeniu przestudź około 10 minut i odstaw na kratkę do ostygnięcia na kolejne 10 minut.

5
Zrobione

Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasteczka z wierzchu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pieczone donuts z brązowym cukrem
następny
Chleb czekoladowy
poprzendi
Pieczone donuts z brązowym cukrem
następny
Chleb czekoladowy

Dodaj komentarz