





Panna cotta |
|
400 ml Mleczko kokosowe House of Asia | |
120 g śmietana 36% | |
3 łyżeczki żelatyna | |
3 łyżki zimna woda | |
50 ml mleko | |
2 łyżeczki wiórki kokosowe | |
Kruszonka |
|
100 g biała czekolada | |
100 g mąka pszenna | |
1 łyżeczka imbir | |
30 g cukier brązowy | |
50 g masło | |
Dodatkowo |
|
1 szt. mango |
Kokosowa Panna Cotta to coś niezwykłego i wbrew pozorom wcale nie jest mdłe w smaku! O nie! Jest pełne aromatów i niesamowicie lekkie, i jakie proste w wykonaniu. I tak jak część z Was ja podjąłem również wyzwanie TajlandiaChellange z produktami House of Asia. No to co gotowi? I zaczynamy?
1
Done
|
Przygotowanie panna cottyŻelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia na 10 min. W międzyczasie podgrzej w garnuszku tajskie mleczko kokosowe, śmietanę, mleko oraz wiórki kokosowe. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Dodaj masę żelatynową i wymieszaj wszystko dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Przelej do słoiczków i wstaw do lodówki na 3 godziny. |
2
Done
|
KruszonkaBiałą czekoladę należy "spalić" czyli pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5cm rozsypać na blaszce i piec przez 12-15 min. w temp. 160 stopni. Po tym czasie wyjmij czekoladę i zblenduj w malakserze, nie koniecznie na wiór. Pozostałe składniki zagnieć widelcem i również rozsyp na blaszce i piecz przez 15-20 min. w temperaturze 170 stopni, aż się ładnie zarumieni. Połącz wszystko razem. |
3
Done
|
Na wierzch panna cotty rozsyp kruszonkę. Następnie mango pokrój w cienki eplastry ok. 2 mm i rozsuń je tak by wciąż do siebie przylegały. Zwiń w rulon i włóż do środka słoiczka. Dla spotęgowania efektu smaku możesz również posypać mango z wierzchu cukrem i przypalić palnikiem. |