0 1
Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
225 g masło
225 g mąka pszenna
115 g cukier puder
85 g mąka kukurydziana
szczypta sól
Dodatkowo
400 g dżem z czarnej porzeczki
1 puszka masa kajmakowa
1/2 szkl. płatki migdałów

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

 

Śmiało mogę powiedzieć, że mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką to taki fast cake. Bardzo szybko się go robi i nie wymaga niesamowitych umiejętności cukierniczych. Każdy może go sam w domu przygotować nawet z udziałem dzieci.

Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy, które z taką pieczołowitością przygotowałem w ubiegłe lato. Jak zwykle poszedł na 1 ogień mój ulubiony dżem z czarną porzeczką. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki. Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.

Co powinno łączyć wszystkie mazurki? Jak dla mnie charakterystyczny orzechowy smak, kruche ciasto i bakalie. Widziałem mazurki również na biszkoptach, lecz dla mnie to nie do końca mazurka a już bardziej torcik. Taka wersja mazurka na biszkopcie kojarzy mi się z supermarketami, no chyba że istnieje jakiś region Polski który się specjalizuje w takich mazurkach. Dajcie mi znać na facebooku: www.facebook.com/ciastecznik

 

Przechodząc do przepisu:

 

(Visited 1 276 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto kruche

Mocno maślane ciasto kruche zwane shortbread.
Masło powinno być miękkie, i w temperaturze około 21-23 stopni. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i całość dokładnie ugnieć (możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego).
Gdy ciasto będzie miało już jednolitą i stabilną konsystencję, rozwałkuj je między 2 arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 1 cm.

2
Zrobione

Ciasto kruche

Z ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru).
Po upieczeniu nożem dotnij ciasto by było proste. Zrób to jeszcze gdy będzie gorące bo jak wystygnie zrobi się twardsze i będzie ci trudniej je pokroić.

3
Zrobione

Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta.

4
Zrobione

Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki.
Zewnętrzne krawędzie udekoruj płatkami migdałów. Z czekolady możesz stworzyć dowolny napis lub dekorację.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Piętrowy tort musowy
poprzendi
Piętrowy tort musowy
Sernik z rabarbarem
następny
Sernik z rabarbarem
Piętrowy tort musowy
poprzendi
Piętrowy tort musowy
Sernik z rabarbarem
następny
Sernik z rabarbarem

Dodaj komentarz