0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Spód
15 szt. krakersy zblendowane
50 g masło
Masa serowa
500 g ser półtłusty
1 opakowanie budyń waniliowy
1 szt. wanilia
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1/3 szkl. cukier puder
2 szt. jajka
1/3 szkl. mleko
Jadalne szkło
150 g cukier
50 ml zimna woda
Dekoracja
3 łyżki masa kajmakowa
5 łyżek mak mielony
kilka kropli czerwony barwnik w płynie

Mini serniczki “Boso po asfalcie”

Czy to aż tak strasznie wygląda? Może i tak, ale ważne że przecudownie smakuje!

  • 75 minut
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Spód

  • Masa serowa

  • Jadalne szkło

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij
Wie, wiem, nazwa głupkowata i o co może w niej chodzić? No cóż kwestia interpretacji dla każdego jest inna, dla mnie to szkło rozsypane po asfalcie i tzw. ścieżka zdrowia 🙂
Jako, że niebawem Halloween to nazwa no tak akurat idealnie pasuje! Dlatego też zachęcam Was do wykonania tego przepisu, bo jest on banalnie prosty a przy okazji przepyszne są te serniczki.
(Visited 101 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Pamiętajcie, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wiec najlepiej wyciągnąć je przed pieczeniem tak z 15-20 min wcześniej. Serniczki będę piekł przez 20-25 min na termoobiegu,a moja szklanka ma pojemność 250 ml.

2
Zrobione

Masa serowa

Do dużej miski przełóż wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej. Wymieszaj je, bądź zmiksuj aż do połączenia w jednolitą masę. Nie rób tego zbyt długo bo niepotrzebnie napowietrzysz ser, a potem on nadmiernie wyrośnie i opadnie. Ser odstaw na bok. Czas na przygotowanie spodu. Rozpuść delikatnie masło (w mikrofalówce bądź na lekkim ogniu w garnku) i wymieszaj z pokruszonymi krakersami.
Do papilotek przełóż na dno przygotowany spód z krakersami. Dobrze dociśnij je palcami by nie wypłynęły na wierzch po wlaniu masy serowej.
Przelej masę serową do papilotek tak na wysokość 3/4, i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu wyciągnij mini serniczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

3
Zrobione

Gdy mini serniczki będą zimne w rondelku podgrzej masę krówkową i posmaruj nią wierzch mini serniczków. Posyp mini serniczki zmielonym makiem.

4
Zrobione

Do rondla wlej wodę i cukier. Całość podgrzej do temperatury 150 stopni (powstaną na wierzchu bąbelki i piana, a masa stanie się gęsta, lecz nie brązowa). Pod żadnym pozorem nie mieszaj masy! Gdy masa się skrystalizuje wlej ją na papier do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Połam jadalne szkło na większe kawałki, powbijaj do mini serniczków i polej czerwonym barwnikiem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Jabłecznik różyczkowy
Sernik kokosowy
następny
Sernik kokosowy
poprzendi
Jabłecznik różyczkowy
Sernik kokosowy
następny
Sernik kokosowy

Dodaj komentarz