0 0
Pączki z makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
500 g mąka pszenna
5 szt. żółtko
60 g cukier
1 lyżeczka ekstrakt cytrynowy
50 g drożdże świeże
70 g masło
1/2 szkl. mleko
Nadzienie
250 g mak
3 łyżki miód
1/4 szkl. rodzynki
100 g biała czekolada
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
Dodatkowo
800 g smalec

Pączki z makiem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pączki z makiem

To ostatni przepis na pączki w tym roku i obiecuję Wam, że kolejny zobaczycie dopioero za rok. Jednak na pączki z makiem musiałem się skusić bo dla mnie jest to fenomenalne. Jak jeszcze pracowałem w banku, to mniej więcej 8 lat temu było codziennie podchodziłem do Społemowej piekarni i kupowałem pączka z makiem (o matko dziennie jeść pączka!). Był po prostu fenomenalny w smaku! Nieco kształtem inny niż te, które ja zrobiłem (był kwadratowy) lecz moje są zdecydowanie smaczniejsze.

Do przygotowania ciasta na pączki używam cały czas tej samej receptury. Za każdym razem proces przygotowania jest niemalże ten sam. Jak odnajdę gdzies przepis z lat 50 to na pewno go dodam na bloga bo uważam, że warto celebrować tradycyjne cukiernictwo. Dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem, życzę smacznego smażenia!

(Visited 622 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ucieraj tak długo aż nabiorą konsystencji wodnistej. Drożdże zalej 1/4 szklanki letniego mleka, dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj widelcem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Zrobione

W dużej misce utrzyj cukier razem z żółtkami. Ciągle miksując wlej letnie masło a następnie roztopione masło. Dodaj przesianą mąkę oraz zaczyn z drożdży. Wyrób ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Nadzienie

Mak zalej wrzątkiem do przykrycia. Odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy mak będzie już zimny przeciśnij go przez gazę i zmiel (możesz też kupić mielony mak i go po prostu zalać wrzątkiem i odcisnąć).
Rodzynki poszatkuj i wymieszaj z makiem. Dodaj do maku miód oraz roztopioną białą czekoladę. Na sam koniec dodaj ekstrakt i całość wymieszaj.

4
Zrobione

Wyrośnięcie ciasto wyrób jeszcze raz. Podziel je na kawałki o wadze około 70 g. Z każdego kawałka uformuj kulki i spłaszcz. Do środka nałóż farsz z maku i sklej brzegi ciasta i uformuj kulki.
Odłóż ciasto na stolnice obsypaną mąką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

5
Zrobione

Rozgrzej tłuszcz do temperatury 170 stopni. Wrzucaj pączki na rozgrzany tłuszcz i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Chrust
poprzendi
Chrust
następny
Pączki gniazdka
Chrust
poprzendi
Chrust
następny
Pączki gniazdka

Dodaj komentarz