0 0
Rolada z białym makiem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto drożdżowe
650 g mąka pszenna
2/3 szkl. + 2/3 szkl. mleko
50 g drożdże świeże
80 g cukier
6 szt. żółtka
200 g masło
Nadzienie
3 szt. białka
150 g cukier
2 łyżki pasta z orzechów laskowych
250 g biały mak
50 g rodzynki
50g orzechy laskowe
Dodatkowo
1 szt. jajko

Rolada z białym makiem

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • Nadzienie

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Rolada z białym makiem

Rolada z białym makiem to odpowiednik dla tych osób, które uwielbiają rogale na święto św. Marcina lecz nie mają chęci lub też umiejętności by samodzielnie przygotować ciasto francuskie. Rolada jest przygotowana na bazie ciasta drożdżowego i wypełniona jest biały makiem. Sam biały mak możecie kupić w sklepie z zdrową żywnością bądź zamówić na allegro. Dla mnie smak ciasta na bazie białego maku jest niepowtarzalny. Ma smak nieco orzechowy i marcepanowy jednocześnie. Ja do przygotowania swojego ciasta wykorzystałem pastę z orzechów laskowych. Przepis na tą pastę znajdziecie na moim blogu pod tym adresem i zdecydowanie polecam wam jej wykonanie.

Wracając do samego ciasta to pracując z makiem trzeba zwrócić uwagę na 1 ważny element: sparzenie maku. Zawsze to robię i wam też rekomenduję. Po pierwsze usuwa nieco goryczy maku i po drugie nie mam wtedy zgagi (nie wiem jak wy ale mnie pali rura po maku sklepowym :))

Jeżeli potrzebujecie wskazówek odnośnie przygotowania ciasta drożdżowego to również polecam Wam wpis na blogu gdzie poznacie tajniki pysznego ciasta drożdżowego. Wskazówki są dostępne o tutaj

 

Zaczynamy pieczenie!

(Visited 486 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto drożdżowe

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, zalej mlekiem (2/3 szkl.) i dodaj łyżeczkę mąki pszennej. Odstaw na bok by wyrosła masa (około 5 -10 minut).
W rondelku rozpuść masło w mleku (pozostałe 2/3 szkl.) i odstaw na bok do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko z masłem cienkim strumieniem. Gdy składniki się połączą dodaj przesianą mąkę. Wyrób ciasto aż będzie sprężyste i będzie odchodziło w miarę swobodnie od ręki i miski. Odstaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

2
Zrobione

Nadzienie

Zmiel mak (możesz to zrobić przy użyciu malaksera) i przełóż na sitko wyłożone gazą. Zalej mak wrzątkiem i gdy lekko przestygnie odciśnij nadmiar wody z maku.
W misie miksera ubij białka na sztywno i ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Połącz odsączony mak z ubitymi białkami, pastą orzechową i rodzynkami. Całość dokładnie wymieszaj by składniki dobrze się połączyły.

3
Zrobione

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm (najlepiej podsyp sobie blat mąką). Rolada wyjdzie bardzo duża! Możesz przygotować 2 rolady bądź 1 ogromną. Na powierzchni ciasta rozprowadź nadzienie a następnie na papierze do pieczenia zwiń ciasto w rulon.
Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem i zrób otwory na cieście by miała którędy uciec para. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 45 min (do momentu aż uzyska piękny bursztynowy kolor).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka dyniowa z polewą kawową
następny
Strudel jabłkowy
poprzendi
Babka dyniowa z polewą kawową
następny
Strudel jabłkowy

Dodaj komentarz