Wiśnie ie muszą być z Waszej nalewki, możecie kupić mrożone i zalać je alkoholem.
Nie zawsze tort musi być dla małych szkrabów, i nie zawsze musi by nasączony wodą z cukrem czy herbatą. Co zatem warto zrobić? No a to, by nasączyć biszkopt wiśniówką, a najlepiej taką swojską. A wiśnie zanurzyć na kilka dni w spirytusie. Co w takiej sytuacji otrzymamy? No taki torcik z kopniakiem i % i zdecydowanie jest on rekomendowany dla dorosłych 🙂
Co jeszcze w tym torcie ukryłem? No w sumie nic więcej oprócz biszkoptu czekoladowego i kremu na bazie mascarpone i czekolady. Taki prosty torcik i bardzo szybki, bo zrobiłem go w niecałe 2 godziny razem z pieczeniem
Jak pewnie zauważyliście dekoracja jest prosta (bo i czasu mało) jednak kwestię wykończenia tortu zostawiam Wam. Niech to będzie wasze płótno i możecie zaszaleć z dekoracją. W sezonie letnim warto go udekorować świeżymi owocami, a w okresie zimowym może być nawet obsypany posypką czekoladową lub chrupkami chocapic by nadać mu chrupkości. Wszystko zależy od Was i nie bójcie się eksperymentować.
1
Zrobione
|
Przygotowanie biszkoptuJajka połącz razem z cukrem i zmiksuj na jasną i puszystą masę (około 5 minut jeżeli jest to mikser planetarny, około 10 minut jeżeli jest to mikser ręczny). W międzyczasie rozpuść masło (w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej). |
2
Zrobione
|
Wydrylowane wiśnie zalej wódką i odstaw na całą noc by wpiły alkohol. |
3
Zrobione
|
KremPodgrzej śmietanę i zdejmij z palnika. Dodaj 2 tabliczki gorzkiej czekolady i odstaw do schłodzenia np. do lodówki (na około 1 godzinę). Gdy masa będzie chłodna przełóż ją do miski miksera i zmiksuj aż nabierze objętości. Podczas miksowania dodaj 2 łyżki cukru pudru, i dodaj w 4 turach mascarpone. Wszystko zmiksuj razem. |
4
Zrobione
|
SkładanieUpieczony i schłodzony biszkopt przekrój na 3 części. Każdy blat nasącz wiśniówką. Dolną część tortu wyłóż wiśniami i wyszprycuj krem w koło. Nałóż kolejną warstwę biszkoptu i nałóż krem. Przykryj całość ostatnim blatem biszkoptu i cały tort obłóż kremem. |