0 0
Babka marmurkowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
4 szt. jajka
200 g masło
1 szkl. cukier
1/2 szkl. zimna woda
100 g czekolada gorzka
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1,5 szkl. mąka pszenna
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia

Babka marmurkowa

Jeżeli macie ochotę na słodszą wersję babki zamiast czekolady gorzkiej użyjcie mlecznej.

  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Babka marmurkowa

A może by tak babka? Nie jest sucha, ani mega słodka, jest za to bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Ja zdecydowałem się na zrobienie jej w swojej foremce 20 cm. A co mnie skłoniło do wykonania tego ciasta? Koleżanka chciała przygotować dla swojego syna babkę dwukolorową i znalazła przepis w internecie. Efekt finalny był paskudny, ciasto było mocno zbite i mocno było je czuć proszkiem do pieczenia i w sumie smakowało jak wielkie nic. Robiliśmy to ciasto razem, a ona jest cudownym cukiernikiem więc nie było mowy o tym, że coś zepsuliśmy.

Zatem zaczynajmy wspólne pieczenie!

Ps. jeżeli zrobicie ciasto ja z chęcią zobaczę efekty Waszej pracy. Podzielcie się ze mną swoimi wypiekami na facebooku www.facebook.com/ciastecznik 

 

(Visited 2 130 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę.

2
Zrobione

Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści.

3
Zrobione

Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia do ciemnej masy i resztę do jasnej masy. Ponownie wymieszaj.

4
Zrobione

Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy.
Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Dodawaj do formy po dużej łyżce naprzemiennie jasnej i ciemnej masy.

5
Zrobione

Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Sernik królewski
poprzendi
Sernik królewski
Brzoskwiniowa kostka
następny
Brzoskwiniowa kostka
Sernik królewski
poprzendi
Sernik królewski
Brzoskwiniowa kostka
następny
Brzoskwiniowa kostka

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here