Macie jakieś ciekawe pomysły na rolady z kremem? A może dla Was najlepsze są tradycyjne ciasta?
Przyznam się szczerze, że to mój eksperyment. Pierwszy raz robiłem roladę ze śmietaną i uważam ten wypiek za udany bo znikł błyskawicznie! Lekko słony smak masła orzechowego sprawił, że nie była mdła.
1
Zrobione
|
CiastoBlaszkę do pieczenia o wymiarach 24*37 cm wyłóż papierem do pieczenia (ale tylko dno), i nastaw piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Białka z jajek ubij na sztywną pianę, i gdy będą już dobrze ubite dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując, aby dobrze się rozprowadził. |
2
Zrobione
|
Gdy białka z cukrem będą już dobrze ubite dodawaj po 1 żółtku ciągle mieszając. Na koniec do masy dodaj przesianą mąkę oraz kakao, i wszystko dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz przez 20 minut. |
3
Zrobione
|
KremŚmietanę z śnieżką, oraz cukrem pudrem ubij na sztywno. Gdy śmietana będzie już ubita, zmniejsz obroty i dodaj do śmietany mascarpone i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj masło orzechowe, oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (gdy masa z żelatyny zastygnie, wstaw ją do mikrofalówki na 10 sekund). Wszystko dokładnie zmiksuj (uważaj by nie przebić śmietany) |
4
Zrobione
|
Ostudzone ciasto przełóż na ręcznik i z wierzchu zetnij przypieczoną skorupę. Nasącz ciasto dobrze likierem. Następnie na biszkopt połóż krem ale rozprowadź go tylko do 2/3 wysokości ciasta. |
5
Zrobione
|
PolewaPodgrzej masło i dodawaj do niego stopniowo czekoladę cały czas mieszając aby się rozpuściła. W ten sposób dbasz o odpowiedni połysk polewy czekoladowej, nie należy podgrzewać w trybie ciągłym czekolady. |
6
Zrobione
|
Ciasto wyciągnij z zamrażarki i polej polewą czekoladową. |