U mnie w domu na bazie tego ciasta robiło się i faworki i oponki. W sumie w ogóle mnie to nie dziwi, jest bardzo syte i dzięki twarogowi może leżakować nawet tydzień ( o ile się utrzyma)
Najpopularniejsza nazwa to oponki serowe, jednak moja mama na bazie tego ciasta robi również faworki ponieważ nie przepada ona za chrustem. Nie jest to do końca prawdziwe ciasto pączkowe, jednak dzięki zawartości sera jest równie syte a przy tym nie jest mdłe. Mam nadzieję, że w najbliższy Tłusty Czwartek zagości na Waszym stole.
1
Zrobione
|
Twaróg powinien być trzykrotnie mielony, jeżeli nie jest proponuję to zrobić przy pomocy praski do ziemniaków. Nie kupujcie sera w wiaderku ponieważ on jest zbyt wodnisty i wtedy automatycznie więcej mąki musicie dodać. |
2
Zrobione
|
Mąkę, proszek do pieczenia oraz masło wymieszaj razem. I dodaj na koniec ser, oraz alkohol. Wódka jest potrzebna w tym celu aby ciasto nie wpijało zbyt dużo tłuszczy podczas smażenia. |
3
Zrobione
|
Obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej ciasto na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki oraz kieliszka wykrawaj kółka a w nich dziurki. |
4
Zrobione
|
Całość smaż na rozgrzanym oleju mniej więcej przez 3 minuty z 1 strony i około 2 minut z 2, po prostu aż się zarumienią. |
5
Zrobione
|
Oponki odstaw na chwilę na ręcznik papierowy by pozbyły się nadmiaru tłuszczu i na koniec wrzuć ciastka do drobnego cukru i dobrze obtocz oponki. |