Zamiast limonki możecie wykorzystać inne cytrusy. Babka z dodatkiem skórki pomarańczowej będzie równie pyszna.
Czasami mam ochotę powrócić do tradycyjnych przepisów, i często ciasto musi być proste. Co mi moje kubki smakowe podpowiedziały? A to, że warto zrobić babkę. W sumie ciasto proste w przygotowaniu a zbyt wielu przepisów na babki nie ma na blogu.
Ta babka cytrynowa jest bardzo prosta w wykonaniu i niesamowicie smaczna. Przyznam się Wam szczerze, że też testowałem nowy olej w sprayu do pieczenia, by natłuścić formę. Na całe szczęście nie było tam żadnych tłuszczy utwardzonych tylko olej kokosowy i rzepakowy 🙂 babka wyskoczyła elegancko z formy bez jakichkolwiek problemów.
Ciasto było w długiej formie pieczone i dodałem do środka skórkę z 2 cytryn oraz sok z 1 cytryny. bardzo mi zależało na tym by miało mocno cytrynowy smak, lecz nie zawierało w sobie goryczy. Dlatego podczas przygotowania tego ciasta uważajcie by zetrzeć skórkę cytrynową lecz bez białej części.
Zatem jeżeli macie ochotę na przepis to zaczynajmy!
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy. |
2
Zrobione
|
W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. |
3
Zrobione
|
Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni. |
7 Komentarzy Ukryj komentarze
świetna babka; lubię takie
Dziękuję Iza 🙂
Idalna, cudownie puszysta!
Dzięki, czekam na wasze efekty 🙂
Zrobię koniecznie ?
Pochwal się na instagramie jak wyszła 🙂
Renata powtarzałem przepis u siebie w domu jeszcze raz po Waszych komentarzach, że wychodzi zakalec i u mnie wyszło wszystko OK. Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego wyszedł mi zakalec.