Składniki
-
Ciasto
-
400 g jogurt naturalny
-
3 szt. jajka
-
500 g mąka pszenna
-
250 g masło
-
10 g proszek do pieczenia
-
5 g soda
-
190 g cukier
-
40 g mleko
-
ganache
-
100 g prue marakuja
-
130 g biała czekolada
-
50 g czekolada miodowa
-
50 g miód płynny
-
Polewa
-
300 g mleczna czekolada
-
100 g masło kakaowe
-
50 g orzechy laskowe
-
Krem
-
150 g biał czekolada
-
150g śmietana 32%
-
Dodatkowo
-
pyłekkwiatowy do dekoracji
Wskazówki
Babka miodowa w polewie
Zauważyłem, że ostatnio dużo przygotowuję przepisów z zakresu NOWOCZESNEGO CUKIERNICTWA i widzę, że co raz bardziej wam to się podoba! I to właśnie bardzo mnie cieszy. Na blogu znajdziecie przepisy nie tylko te tradycyjne, ale również te bardziej nowoczesne przepisy. Przecież zawsze warto w kuchni eksperymentować i szukać nowych smaków.
Przechodząc do babki miodowej w polewie czekoladowej, jest to skrócony opis tego ciasta ponieważ na ten element składa się ogrom składników lecz fenomenalnych w smaku! Babka jogurtowa z kawałkami czekolady miodowej, z nadzieniem ganache miodowo-marakujowym. Oblana mleczną czekolada z kawałkami orzechów i udekorowana kremem na bazie białej czekolady z drobinkami pyłku pszczelego. Brzmi intrygująco i nieco skomplikowanie, ale jeżeli przygotowujecie słodki stół to warto rozpatrzyć mniejsze wersje tego ciasta, lub w formie babeczki? Zobaczcie jak cudownie by wyglądała babeczka waniliowa zanurzona w polewie czekoladowej z ganache miodowym i kremem na bazie białej czekolady. Oczywiście jest drobny szczegół, który mocno determinuje kwestię uzyskanego smaku. Chodzi przede wszystkim o czekoladę. Jest to czekolada miodowa z Callebaut. Ja swoją kupiłem w sklepie regusto. Nie jest to tania czekolada, więc warto przemyśleć swój wybór 😉
Zacznijmy zatem pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMasło podgrzej w garnku do momentu uzyskania bursztynowego koloru (palone masło). Odstaw do wystygnięcia |
2
Zrobione
|
GanacheMarakuję podgrzej z miodem do 60 stopni. Zalej czekoladę gorącym pure. odstaw do wystygnięcia. |
3
Zrobione
|
PolewaRozpuść masło kakaowe w mikrofalówce lub na parze (będzie się długo rozpuszczać, często mieszaj). Zalej czekoladę masłem kakaowym. W razie potrzeby podgrzej chwil aż się całkowicie czekolada rozpuści. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. |
4
Zrobione
|
KremPodgrzej śmietanę i zalej czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Odstaw na co najmniej 8 godzin do schłodzenia. Dobrze schłodzoną masę ubij na sztywny krem. |
5
Zrobione
|
SkładanieWydryluj otwór w cieście (ja do tego celu użyłem metalowych rurek do canneloni). Wypełnij otwór dobrze schłodzonym ganache i wstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto oblej polewą. Wyszprycuj krem na wierzch i udekoruj pyłkiem kwiatowym. |