Składniki
-
3 szt. jajka
-
2 szkl. mąka pszenna
-
1 łyżeczka sól
-
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
0,5 szkl. jogurt naturalny
-
1 szkl. likier Baileys
-
0,33 szkl. kakao
-
1 szkl. olej
-
1,5 szkl. brązowy cukier
Wskazówki
Kto zabroni nam się rozgrzać w zimowy wieczór odrobiną likieru? No nikt nie zabroni, a dlaczego nie doprawić tego odrobiną babki z likierem? No takiej rozpusty to już nikt nam nie zabroni. A jak dołożymy do tego czekoladę? O rany! Ile pyszności w odrobinie ciasta. Jak już mamy grzeszyć to na całego, po co się ograniczać. Przepis jak to na babkę nie jest nazbyt wymagający. Jednak z tego zdjęcia jestem nadzwyczaj dumny, ponieważ to dzięki niemu udało mi się wygrać konkurs organizowany przez Baileys i Kingę Paruzel. Już wkrótce wielkie wspólne gotowanie!
Kroki
1
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do 190 stopni i włóż do środka formę na babkę. |
2
Zrobione
|
W dużej misce przesiej wszystkie suche składniki i je wymieszaj dokładnie. Masę z likierem dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj a następnie wszystko razem połącz i przemieszaj dokładnie by powstała jednolita masa. Wyciągnij z piekarnika formę, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i wlej do niej ciasto. Całość piecz przez 40-45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 min a po tym czasie ostudź na kratce. |