Chrupiące, oj jak bardzo chrupiące! Skąd pomysł? Z cudownej restauracji w Opolu, tam były przeeeepyszne.
Po świątecznym wypadzie naszła mnie ochota na upieczenie biscotti, do pysznej herbaty dostarczono mi właśnie to chrupiące cudeńko. Mocno waniliowe i pysznie chrupiące. Pomyślałem sobie, że do herbaty w sumie rewelacyjnie by pasowało biscotti o korzennej nucie, dzięki czemu herbata stałaby się jeszcze smaczniejsza. No i długo nie myśląc, zrobiłem i było pyszne i znikło błyskawicznie.
1
Zrobione
|
W dużej misce ubij jajko z cukrem na jasną i puszystą masę, przesiej mąkę, proszek do pieczenia, oraz przyprawy korzenne do masy jajecznej. Posiekane orzechy wymieszaj razem z żurawiną i wsyp do wcześniej przygotowanej masy jajecznej. |
2
Zrobione
|
Następnie z ciasta uformuj z wałeczek o długości mniej więcej 24 cm i delikatnie go spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po tym czasie wyjmij ciasto nie wyłączając piekarnika, i pozostaw je do ostygnięcia na 4 min. |
3
Zrobione
|
Gdy będzie już ostudzone pokrój je na kromki, ułóż ponownie na papierze do pieczenia i piecz ponownie przez 10 min, aż nabiorą koloru. |