A wy macie już jakieś plany na nowy rok? Może ciasteczko z wróżbą coś Wam podpowie?
Wyobraźcie sobie moje szczęście gdy rozpakowywałem swoje prezenty urodzinowe. Wszystkie dotyczyły pieczenia! Ten mi zwłaszcza przypadł do gustu, a mianowicie książka z przepisami ciast z całego świata! Co za cudo! Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zmodyfikował przepisu. Tym razem są to chińskie ciasteczka księżycowe, miałem właściwą formę z Chin więc czemu by nie zrobić właśnie ciasteczek, które są serwowane właśnie w Święto Środka Jesieni. Szkoda tylko że w Chinach to przypada w połowie sierpnia. Mają pyszne nadzienie! Na pewno nie raz je wykorzystam w drożdżówkach.
1
Zrobione
|
W średniej misce wymieszaj wszystkie suche składniki potrzebne do wykonania ciasta. W innej misce ubij trzepaczką bądź mikserem jajka na puszystą masę, z dodatkiem cukru, stopionego masła oraz ekstraktu waniliowego. Masło możesz rozpuścić w mikrofalówce na niskiej mocy. Pamiętaj jednak, że jak będziesz je wlewać do żółtek nie powinno mocno różnić się temperaturą, bo inaczej zważy się. |
2
Zrobione
|
Gdy już uzyskasz kremową konsystencję dodaj suche składniki i mieszaj wszystko do tego momentu aż uzyskasz gładkie ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na całą noc. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie ciasta do pieczenia polega na podzieleniu go na 20-25 kawałków. Utwórz z ciasta płaskie okręgi a następnie włóż farsz do środka i zlep całość. Jeżeli dysponujesz formą do tego typu ciasteczek możesz właśnie jej użyć. Dobrze obsyp mąką drewnianą formę aby ciasto cię nie przykleiło. Jeżeli nie masz formy po prostu uformuj sakiewki. |
4
Zrobione
|
Możesz posmarować je z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek wody. Dzięki temu zabiegowi ciasteczka będą ładnie zrumienione na wierzchu. |