Warto użyć dobrej jakości masła orzechowego. Jeżeli robicie swoje dajcie więcej cukru.
Ciasteczka pajączki to pomysł na Halloween dla Was i dla Waszych dzieci. Warto przełamać rutynę i przygotować coś upiornego na to święto przebierańców. Mają niesamowicie orzechowy smak, nie są zbyt mocno słodkie ponieważ samą słodycz wzbogaca dodatek kulek czekoladowych na górze i draży śmietankowych. Warto wypróbować ten przepis dla samej zabawy i spędzenia czasu wspólnie z dziećmi.
1
Zrobione
|
Masło zmiksuj razem z cukrami na puszystą masę. Dodaj lekko roztrzepane jajko i ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj masło orzechowe oraz ekstrakt i ponownie zmiksuj. |
2
Zrobione
|
Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko, wymieszaj i dodaj do masy z masłem i jajkiem. |
3
Zrobione
|
Uformuj 24 kulki (jeżeli mocno się klei ciasto natłuść olejem ręce). Rozłóż kulki na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij kciukiem by powstało zagłębienie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 170 stopni. |
4
Zrobione
|
Rozpuść czekoladę i stwórz pajęcze łapki na ciastku, i wysmaruj środek mocno czekoladą. Przyklej 2 duże kulki czekoladowe oraz oczy z draży. |