Składniki
-
4 szt. jabłka
-
3 szt. jajka
-
1/2 szkl. cukier brązowy
-
1 szkl. mąka żytnia
-
2 łyżeczki soda oczyszczona
-
100 g czekolada gorzka
-
1/3 szkl. olej
Wskazówki
Ciasto czekoladowe z jabłkami
Mogę śmiało powiedzieć, że jest to wspomnienie po mojej diecie. Już chyba sto razy przechodziłem dietę, jednak obecna chyba jest najskuteczniejsza (nie zapeszając). Zgodnie z opisem od Pani dietetyk przysługuje mi 1 kawałek ciasta czekoladowego na 2 tygodnie (;D – to chyba jakiś żart)
Jednak wracając do ciasta – jest niesamowicie pulchne, wilgotne i pełne jabłek. To chyba dzięki nim zawdzięcza ono taką wilgotność. Zrobiłem je na bazie mąki żytniej, no i nie ma zbyt wiele cukru. Zatem zaczynamy się do pieczenia ciasta błyskawicznego!
Kroki
1
Zrobione
|
Jajka zmiksuj razem z cukrem. W międzyczasie rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. |
2
Zrobione
|
Do masy jajecznej dodaj przesiane suche składniki (mąkę, sodę oczyszczoną). Całość wymieszaj trzepaczką delikatnie. Ciągle mieszając wlewaj olej cienkim strumieniem oraz dodaj 2 jabłka obrane i zblendowane (puree jabłkowe). |
3
Zrobione
|
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto a na wierzchu ułóż ćwiartki z pozostałych 2 jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. |