Wskazówki
Ciasto z rabarbarem
Ucierane ciasto z rabarbarem, które w sumie nie do końca jest ucierane, ponieważ masło jest roztopione. Konsystencja ciasta jest dosyć płynna ale to dobrze. Ładnie się rozleje po formie i u mnie wyszło równe jak stół.
Niespotykanym elementem w cieście są wiórki kokosowe. Wydawałoby się, że smaki niekoniecznie będą do siebie pasować, ale na prawdę ciasto jest przepyszne. Wydaje mi się, że właśnie dzięki wiórkom ciasto jest niesamowicie wilgotne i sprężyste.
Na wierzchu ciasta rozrzucilem rabarbar. Ja zawsze owoce przed dodaniem do ciasta, obsypuję mąką ziemniaczaną. Jest to pewnego rodzaju izolator. Mąka ziemniaczana pochłania sok z owoców podczas pieczenia. Dzięki temu zabiegowi nie wsiąka on w ciasto, a tym samym zmniejsza ryzyka powstania zakalca 🙂
I jeszcze jedna istotna rada: starajcie się dodawać składniki w temperaturze pokojowej. Jeżeli maślankę wyciągniecie z lodówki i dodacie od razu do ciasta to zwiększacie szansę na zakalec. To samo działa w 2 stronę. Jeżeli dodacie ciepłe masło do zimnych składników to również szansa na zakalec jest wyższa.
Przepisy dodaję nieco z opóźnieniem. Jednak jeżeli będziecie mnie obserwować na instagramie danielcoceancig to na pewno będziecie na bieżąco ponieważ tam dodaję filmiki z przygotowania ciasta. A jeżeli macie ochotę na inne ciasta to zapraszam Wam do działu z sezonowymi owocami, bo teraz to chyba najlepszy moment na przygotowanie ciast.