Składniki
-
Ciemne ciasto
-
250 g margaryna
-
2 szkl. cukier
-
mąka pszenna
-
2 szkl. kakao
-
4 szt. jajka
-
0,5 szkl. zimna woda
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1 lyżeczka ekstrakt waniliowy
-
Masa serowa
-
1 kg ser półtłusty
-
4 szt. jajka
-
1 paczka budyń waniliowy
-
200 g masło
-
1 szkl. cukier
-
Dodatkowo
-
1 słoiczek dżem morelowy
Wskazówki
Przyznam się, że sernik „rzucany na ciasto” nie był moim ulubionym ciastem gdy moja mama robiła je na urodziny. Postanowiłem zatem zrobić swoją wersję, nieco ładniejszą według mnie i bardziej okazałą. Wszystko w stylu francuskim bo przełożone marmoladą morelową.
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto ciemneRozpuść margarynę w wodzie, dodaj cukier i przemieszaj od czasu do czasu, aż tłuszcz połączy się z cukrem. Dodaj kakao i dalej pozostaw na ogniu. Kiedy kakao połączy się z cukrem i tłuszczem, odstaw w chłodne miejsce aby masa ostygła. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z masą czekoladową, dodawaj je pojedynczo. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj ekstrakt waniliowy. Ubij białka na sztywną pianę, i dodaj je do masy czekoladowej i wszystko powoli wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Masa serowaŻółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło i dalej wszystko miksuj. Dodaj następnie biały ser, budyń oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywną pianę Wymieszaj dokładnie, jednak powoli by nie stracić powietrza które zostało wpompowane w białka. Całość wlej do okrągłej formy i piecz przez około 60 min w temperaturze 170 stopni. |
3
Zrobione
|
Wyrównaj ciemne ciasto oraz sernik (zetnij górę jeżeli powstał kopczyk). Sernik posmaruj z wierzchu dżemem morelowym, a na górę połóż ciemne ciasto. |