Składniki
-
Beza
-
5 szt. białka
-
2 łyżeczki kakao
-
280 g cukier
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka sok z cytryny
-
Krem
-
250 g śmietana 36%
-
100 g czekolada gorzka
-
150 g wydrylowane wiśnie
Wskazówki
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami
Tego samego dnia co do pieca trafiła tradycyna rolada bezowa, to przygotowałem jeszcze 1. Tym razem była to czekoladowa rolada bezowa z wiśniami. Wbre moim oczekiwaniom okazała się ona słodsza niż ta z lemon curd. Ta z ciemną czekoladą pomimo tego, że nie miała dodatku cukru w kremie i tak była słodka. Moja mama byłaby zachwycona ponieważ uwielbia tak słodkie desery. Jednak w prosty sposób możecie przełamać tą słodycz, wystarczy że dołożycie więcej wiśni do samego kremu i każdy kawałek będzie po prostu szaleństwem w ustach!
Czy przygotowanie rolady bezowej jest trudne? Czy łamie się podczas zwijania? Możecie odpowiedzieć sobie sami na to pytanie, bo jak dla mnie nie ma nic prostszego do zrobienia niż rolada bezowa. Zwykła beza jest dosyć kapryśna, ponieważ musimy ją długo suszyć, jednak przy roladzie bezowej tego problemu nie ma! Wszystko można zrobić w godzinę więc jest to też deser na sytuacje awaryjne, gdy macie gości a ciasta brak. Nie wspomnę o tym, że będzie to rewelacyjne ciasto na gorące letnie dni, z ogromną ilością owoców!
Kroki
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno. Podczas ubijania wsypuj cukier partiami, miksując na wysokich obrotach. Dodawaj cukier w kilku partiach. Na sam koniec dodaj sok z cytryny, kakao oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników. |
2
Zrobione
|
W garnku podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. |
3
Zrobione
|
Bezę obróć dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia (przez około 10 minut). Bezę obsyp kakao. |