0 0
Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Beza
5 szt. białka
2 łyżeczki kakao
280 g cukier
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 łyżeczka sok z cytryny
Krem
250 g śmietana 36%
100 g czekolada gorzka
150 g wydrylowane wiśnie

Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Czekoladowa rolada bezowa z wiśniami

Tego samego dnia co do pieca trafiła tradycyna rolada bezowa, to przygotowałem jeszcze 1. Tym razem była to czekoladowa rolada bezowa z wiśniami. Wbre moim oczekiwaniom okazała się ona słodsza niż ta z lemon curd. Ta z ciemną czekoladą pomimo tego, że nie miała dodatku cukru w kremie i tak była słodka. Moja mama byłaby zachwycona ponieważ uwielbia tak słodkie desery. Jednak w prosty sposób możecie przełamać tą słodycz, wystarczy że dołożycie więcej wiśni do samego kremu i każdy kawałek będzie po prostu szaleństwem w ustach!

Czy przygotowanie rolady bezowej jest trudne? Czy łamie się podczas zwijania? Możecie odpowiedzieć sobie sami na to pytanie, bo jak dla mnie nie ma nic prostszego do zrobienia niż rolada bezowa. Zwykła beza jest dosyć kapryśna, ponieważ musimy ją długo suszyć, jednak przy roladzie bezowej tego problemu nie ma! Wszystko można zrobić w godzinę więc jest to też deser na sytuacje awaryjne, gdy macie gości a ciasta brak. Nie wspomnę o tym, że będzie to rewelacyjne ciasto na gorące letnie dni, z ogromną ilością owoców!

(Visited 8 964 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania wsypuj cukier partiami, miksując na wysokich obrotach. Dodawaj cukier w kilku partiach. Na sam koniec dodaj sok z cytryny, kakao oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników.
Dno formy o wymiarach 27x33 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.

2
Zrobione

W garnku podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

3
Zrobione

Bezę obróć dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia (przez około 10 minut). Bezę obsyp kakao.
Śmietanę z czekoladą ubij mikserem i rozprowadź na bezie. Rozsyp wiśnie.
Przy pomocy papieru do pieczenia zwiń bezę w rulon zaczynając od krótszego boku.
Zwiniętą bezę pozostaw w lodówce.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Rolada bezowa z lemon curd
Przekladaniec z galaretka
następny
Przekładaniec z galaretką
poprzendi
Rolada bezowa z lemon curd
Przekladaniec z galaretka
następny
Przekładaniec z galaretką

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here