0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1 kg rabarbar
6 szt. żółtko
1 kg mąka pszenna
2 paczki drożdże suszone 14 g
1,5 szkl. mleko
0,5 szkl. cukier
2 łyżki masło roztopione
1 łyżka olej
0,5 łyżeczki sól
Krusoznka
75 g masło miękkie
8 łyżek cukier puder
8 łyżek mąka pszenna

Drożdżowe z rabarbarem

Jeżeli chcecie by ciasto nabrało słodyczy polejcie je z wierzchu lukrem cytrynowym bądź cukrem pudrem

  • 225 minut
  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Krusoznka

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżowe z rabarbarem

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką w rozmiarze XXL. Duża porcja, bo uwielbiam ciasto drożdżowe, a z tym „chwastem” to tym bardziej. Tak właśnie dobrze przeczytaliście, rabarbar to chwast. No ale wiadomo już nie od dziś, że co raz częściej jemy to co rośnie w naszym ogródku, czasami bardziej a czasami mniej chciane.

Pamiętam, że z 20 lat temu moja babcia na wsi częściej wyrywała rabarbar i wyrzucała do śmieci niż robiła z niego użytek. Dzisiaj to wszyscy wyczekują tego wiosennego momentu gdy pojawi się on na bazarku. Niestety, w tym roku zbyt długo się chyba nie pocieszymy rabarbarem, między innymi dlatego, że po zimnym kwietniu przyszedł błyskawicznie upalny maj, a rośliny rosną jak oszalałe! I już niebawem będzie po …

Co w sobie ma niesamowitego to ciasto? Cudowną kruszonkę i przepyszny, soczysty rabarbar. Ciasto idealne na weekend do ogrodu, lub do zimnej lemoniady na działce.

(Visited 555 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

W pierwszej kolejności musicie przygotować zaczyn drożdżowy, czyli drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw zaczyn na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę, ciepłe mleko oraz zaczyn. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstaw na bok zaczyn aby podwoił swoją objętość. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 godzina

2
Zrobione

Przygotuj teraz żółtka, cukier, roztopione masło oraz olej. Wszystko dokładnie rozetrzyj na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj 4 szklanki mąki, oraz wcześniej przygotowaną mąkę z zaczynem. Zagnieć ciasto, które powinno być dosyć luźne i swobodnie odchodzić od ręki. W misce pozostaw do wyrośnięcia, no i wiadomo przykryj ją ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło.Przełóż je do foremki dobrze natłuszczonej olejem. Odstaw na bok na 20 min.

3
Zrobione

Rabarbar pokrój w paski, zasyp cukrem i odstaw na bok tak na 30 minut. Z podanych składników zrób kruszonkę. Najlepiej jest to robić palcami, a ona sama w sobie powinna być lekka i sypka, jeżeli tak nie jest dodawaj po 1 łyżeczce mąki i cukru.

4
Zrobione

Rabarbar rozsyp na wierzchu ciasta drożdżowego, posyp dokładnie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz w tej temperaturze przez 15 min, a następne 30 w niższej temperaturze, w 170 stopniach. Jeżeli ciasto zbytnio się zrumieni na wierzchu przykryj je folią podczas pieczenia.
Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tiramisu
poprzendi
Tiramisu
Mufinki malinowo-rabarbarowe
następny
Mufinki malinowo-rabarbarowe
Tiramisu
poprzendi
Tiramisu
Mufinki malinowo-rabarbarowe
następny
Mufinki malinowo-rabarbarowe

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here