Jeżeli chcecie by ciasto nabrało słodyczy polejcie je z wierzchu lukrem cytrynowym bądź cukrem pudrem
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką w rozmiarze XXL. Duża porcja, bo uwielbiam ciasto drożdżowe, a z tym „chwastem” to tym bardziej. Tak właśnie dobrze przeczytaliście, rabarbar to chwast. No ale wiadomo już nie od dziś, że co raz częściej jemy to co rośnie w naszym ogródku, czasami bardziej a czasami mniej chciane.
Pamiętam, że z 20 lat temu moja babcia na wsi częściej wyrywała rabarbar i wyrzucała do śmieci niż robiła z niego użytek. Dzisiaj to wszyscy wyczekują tego wiosennego momentu gdy pojawi się on na bazarku. Niestety, w tym roku zbyt długo się chyba nie pocieszymy rabarbarem, między innymi dlatego, że po zimnym kwietniu przyszedł błyskawicznie upalny maj, a rośliny rosną jak oszalałe! I już niebawem będzie po …
Co w sobie ma niesamowitego to ciasto? Cudowną kruszonkę i przepyszny, soczysty rabarbar. Ciasto idealne na weekend do ogrodu, lub do zimnej lemoniady na działce.
1
Zrobione
|
W pierwszej kolejności musicie przygotować zaczyn drożdżowy, czyli drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw zaczyn na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę, ciepłe mleko oraz zaczyn. Wszystko powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ponownie odstaw na bok zaczyn aby podwoił swoją objętość. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 godzina |
2
Zrobione
|
Przygotuj teraz żółtka, cukier, roztopione masło oraz olej. Wszystko dokładnie rozetrzyj na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj 4 szklanki mąki, oraz wcześniej przygotowaną mąkę z zaczynem. Zagnieć ciasto, które powinno być dosyć luźne i swobodnie odchodzić od ręki. W misce pozostaw do wyrośnięcia, no i wiadomo przykryj ją ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło.Przełóż je do foremki dobrze natłuszczonej olejem. Odstaw na bok na 20 min. |
3
Zrobione
|
Rabarbar pokrój w paski, zasyp cukrem i odstaw na bok tak na 30 minut. Z podanych składników zrób kruszonkę. Najlepiej jest to robić palcami, a ona sama w sobie powinna być lekka i sypka, jeżeli tak nie jest dodawaj po 1 łyżeczce mąki i cukru. |
4
Zrobione
|
Rabarbar rozsyp na wierzchu ciasta drożdżowego, posyp dokładnie kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz w tej temperaturze przez 15 min, a następne 30 w niższej temperaturze, w 170 stopniach. Jeżeli ciasto zbytnio się zrumieni na wierzchu przykryj je folią podczas pieczenia. |