Maliny można również zastąpić truskawkami lub masą serową do drożdżówek
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką powinny się nazywać nawet „ukryte” lub „zamknięte”. Formowałem je w podobny sposób jak robi się pyzy z mięsem lub owocami. Ostatecznie i tak lekko pękały z wierzchu niektóre drożdżówki. Jednak dla mnie ważne było to by w środku znalazł się cudowny lekko kwaskowaty rabarbar.
Na wierzch rozsypałem przygotowaną kruszonkę na bazie mąki pszennej i mąki orzechowej (z zmielonych orzechów laskowych). Wy oczywiście możecie stworzyć własną kruszonkę jaką robiła Wasza babcia lub mama.
1
Zrobione
|
NadzienieRabarbar dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Smaż rabarbar około 5-7 min aż będzie lekko miękki. Odstaw na bok do przestudzenia. |
2
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki razem zmiksuj, bądź poszatkuj i zagnieć. |
3
Zrobione
|
CiastoW miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodaj do drożdży łyżeczkę cukru, 3 łyżki letniego mleka (30 stopni) oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw na bok ba 10 min. |
4
Zrobione
|
SkładanieWyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Uformuj z każdego kawałka kulkę i rozpłaszcz. Nafaszeruj rabarbarem, na tyle by dało się ciasto zamknąć jak pyzę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką, |