0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Nadzienie
700 g rabarbar
5 łyżek cukier
3 łyżki sok z cytryny
Kruszonka
70 g masło
30 g mąka orzechowa z orzechów laskowych
120 g mąka pszenna
50 g cukier
Ciasto
4 szt. żółtko
3.5 szkl mąka pszenna typ 450
200 g cukier
100 g masło
50 g drożdże świeże
250 g mleko
Dodatkowo
1 szt. jajka

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Maliny można również zastąpić truskawkami lub masą serową do drożdżówek

  • 205 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Nadzienie

  • Kruszonka

  • Ciasto

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką powinny się nazywać nawet „ukryte” lub „zamknięte”. Formowałem je w podobny sposób jak robi się pyzy z mięsem lub owocami. Ostatecznie i tak lekko pękały z wierzchu niektóre drożdżówki. Jednak dla mnie ważne było to by w środku znalazł się cudowny lekko kwaskowaty rabarbar.

Na wierzch rozsypałem przygotowaną kruszonkę na bazie mąki pszennej i mąki orzechowej (z zmielonych orzechów laskowych). Wy oczywiście możecie stworzyć własną kruszonkę jaką robiła Wasza babcia lub mama.

(Visited 670 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Nadzienie

Rabarbar dobrze umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Podsmaż na patelni z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Smaż rabarbar około 5-7 min aż będzie lekko miękki. Odstaw na bok do przestudzenia.

2
Zrobione

Kruszonka

Wszystkie składniki razem zmiksuj, bądź poszatkuj i zagnieć.

3
Zrobione

Ciasto

W miseczce utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru. Dodaj do drożdży łyżeczkę cukru, 3 łyżki letniego mleka (30 stopni) oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej. Całość wymieszaj i odstaw na bok ba 10 min.
W misie miksera zmiksuj żółtka razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj mąkę, zaczyn,rozpuszczone masło oraz pozostałe mleko. Całość wyrób dokładnie (przez około 10-15 min wyrabiaj ciasto). Ciasto powinno być lekko klejące lecz swobodnie musi odchodzić od ręki. Jeżeli wydaje się zbyt rzadkie dodaj mąki - nie za dużo. Ciasto przełóż do miski i owiń folią spożywczą i odstaw na bok na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.

4
Zrobione

Składanie

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Uformuj z każdego kawałka kulkę i rozpłaszcz. Nafaszeruj rabarbarem, na tyle by dało się ciasto zamknąć jak pyzę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką,
Rozłóż po 6 szt, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 min na opcji termoobieg w temperaturze 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort candy
poprzendi
Tort Candy
Puch budyniowy z rabarbarem
następny
Budyniowy puch z rabarbarem
Tort candy
poprzendi
Tort Candy
Puch budyniowy z rabarbarem
następny
Budyniowy puch z rabarbarem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here