Składniki
-
Ciasto drożdżowe
-
6 szt. żółtko
-
200 g masło
-
500 g mąka pszenna
-
1 szkl. cukier
-
1 i 1/3 szkl. mleko
-
50 g drożdże świeże
-
Krem migdałowy
-
50 g masło
-
50 g cukier
-
1 szt. jajka
-
15 g mąka pszenna
-
40 g mąka migdałowa
-
Kruszonka
-
50 g masło
-
50 g cukier
-
100 g mąka pszenna
-
Dodatkowo
-
300 g śliwki
Wskazówki
Drożdżówki z śliwkami i kremem migdałowym
Drożdżówki to zdecydowanie moje ulubione danie. Jako, że kolejny rok obrodziła niesamowicie śliwa i zostało mi nieco kremu migdałowego z poprzedniego przepisu postanowiłem się z Wami podzielić przepisem. Przepis nie byle aki bo na pyszne drożdżówki z śliwkami, kruszonką i zapiekanym kremem migdałowym.
Powtórzę się ponownie, że migdały + śliwki to cudowna kombinacja. W jaki sposób można urozmaicić to cudo? A no wystarczy zrobił domowy lukier cytrynowy i będzie on pewni ecudownie się komponować z ciastem.
Samo ciasto drożdżowe jest cudownie mięciutkie i jestem w stanie zjeść drożdżówki jeszcze jak są gorące. Osobiście w to nie wierzę, że po takim cieście bolał brzuch 🙂
Zapraszam Was zatem po przepis!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto drożdżoweMasło rozpuść w garnuszku i pozostaw na palniku do czasu aż nabierze ciemnobursztynowego koloru (w 1 fazie zacznie się pienić a potem zacznie się klarować i zmieniać kolor na ciemnobrązowy - uważaj by nie przypalić!). Odstaw na bok, Do masła wlej 1 szklankę mleka. |
2
Zrobione
|
W misie miksera zmiksuj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując wlej mleko wymieszane z palonym masłem. Dodaj mąkę a na sam koniec zaczyn i całość wyrob. (możesz użyć haku do wyrabiania ciasta bądź ręcznie możesz ciasto wyrabiać przez około 10 minut). |
3
Zrobione
|
Krem migdałowyMasło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową oraz jajka. Całość zmieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj. |
4
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki razem zagnieć do powstania jednolitej masy. |
5
Zrobione
|
Ciasto drożdżowe podziel na 10 części i uformuj z nich kule. Każdą kulę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę dociśnij szklanką by powstał okrągły dysk z zagłębieniem. Do zagłębienia nałóż kremu migdałowego i i ułóż na wierzchu śliwki pokrojone w ćwiartki. Obsyp obficie kruszonką i odstaw na 15 minut. |
6
Zrobione
|
Drożdżówki piecz w temepraturze 170 stopni przez około 20 minut (do momentu uzyskania złotego koloru). |