Gofry marmurkowe to wersja babki marmurkowej przeniesiona do gofrownicy. Są leciutkie i chrupiące i na pewno zasmakują Waszym dzieciom.
Czasem zastanawiam się co można by zjeść w niedzielny poranek. Najczęściej myślę o czymś niebanalnym, o czymś co sprawi, że z przyjemnością usiądę do porannej kawy. A gofry akurat zawsze kojarzyły mi się z cudownymi porankami, bo to Nasze polskie morze. Przepyszne gofry z śmietaną i frużeliną. Dlaczego też nie poeksperymentować i zrobić własne gofry marmurkowe?
Pamiętam jak byłem w Świnoujściu i natknąłem się tam na rewelacyjną kawiarnie Czuć miętą. To u nich pierwszy raz zobaczyłem gofry w innym wydaniu. Nie były tylko na słodko, ale również słone wersje były dostępne. Wbrew pozorom cena nie odbiegała aż nadto od tych z budki, bo zaledwie o 3 zł droższe, jednak sposób podania zdecydowanie rekompensował wyższą cenę. Zachęcam Was również do tworzenia własnych kompozycji smakowych.
Gofry marmurkowe to coś innego, czekoladowa część ma w sobie oreo, dzięki czemu ma bardziej wyraźny smak kakao. A do białej części dodałem kokos, bo co lepiej pasuje do czekolady niż kokos? Jeżeli nie przepadacie za kokosem zawsze możecie go pominąć.
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj razem: żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Ja użyłem do tego miksera i w sumie też Wam to polecam. Podziel ciasto na 2 części. Do 1 części dodaj kakao i oreo, a do 2 kokos. |
2
Zrobione
|
W misce miksera ubij na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Dodaj połowę do ciemnej masy a 2 część do jasnej. Wszystko delikatnie wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Na nagrzanej gofrownicy porozrzucaj kleksy na zmianę jasnego i ciemnego ciasta. Piecz aż do chrupkości. |