Składniki
-
1 puszka mleko kokosowe
-
2 łyżki olej kokosowy
-
1/3 szkl. płatki owsiane
-
1/4 szkl. otręby pszenne
-
garść suszona żurawina
-
2 łyżki syrop klonowy
-
1/3 szkl. pestki dyni
-
1/3 szkl. nasiona chia
-
10 szt. orzechy brazylijskie
-
10 szt. orzechy włoskie
-
2 szt. kiwi
Wskazówki
Śniadanie to jeden z ważniejszych posiłków dnia, a jako, że jest weekend zawsze mam chęć celebrować ten posiłek. Dzień jest wtedy taki spokojny i nie muszę uwijać się by zdążyć do pracy. Wam też polecam w weekend zrobić coś pysznego dla siebie. A jako, że od pewnego czasu eksperymentuję z nasionami chia postanowiłem sprawdzić jak się sprawdzą w wersji śniadaniowej.
Kroki
1
Zrobione
|
Nasiona chia wsyp do mleka kokosowego i najlepiej pozostaw na całą noc w lodówce. Jeżeli nie masz tyle czasu to godzina powinna wystarczyć. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy, syrop, otręby, płatki owsiane, żurawinę, pestki dyni oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż na rozgrzanej patelni. Następnie powstałą mieszankę przełóż na papier do pieczenia i rozprowadź cienką warstwę. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i podpiecz przez 5 min. |
3
Zrobione
|
Wyciągnij i odstaw na bok do ostygnięcia. Gdy mieszanka już ostygnie pokrusz ją do mleka kokosowego, udekoruj orzechami oraz pokrojonymi owocami. |