Wersja fit tego kremu też jest możliwa wystarczy nieco pokombinować z składnikami
Krem orzechowo-czekoladowy jest chyba najprostszym dodatkiem jaki możecie przygotować w domu. Nie wymaga zbyt wielu składników, jest prosty i szybki w wykonaniu a tym samym rewelacyjnie smakuje. Co odróżnia go od tego kremu kupione w sklepie? A no przede wszystkim to, że do jego wykonania wykorzystałem tylko 1 łyżkę cukru! Tak, dobrze widzicie, jest tylko 1 łyżka cukru a sam krem dla mnie i tak jest słodki. Nie mam pojęcia czemu tak jest skoro nie ma tam innych słodzących składników. Jednak nie będę się wgłębiać w molekularne aspekty każdej składowej, tylko po prostu podrzucę Wam przepis na coś pysznego no i chyba zdrowego co nie?
Ja do wykonania mojego kremu użyłem gorzkiej czekolady (70%), jednak jeżeli chcecie możecie wykorzystać czekoladę mleczną, wtedy po prostu ominął bym dodatek cukru w postaci 1 łyżki. Krem można zrobić też w pełni wegański, zamiast mleka 2% wystarczy, że użyjecie sojowego bądź mleka migdałowego. Pewnie samo mleko wzbogaci krem o dodatkowy smak.
1
Zrobione
|
Orzechy zblenduj na drobny pył. Do zblendowanych orzechów dodaj cukier oraz kakao. |
2
Zrobione
|
Cały czas miksując wlewaj mleko cienkim strumieniem (jeżeli krem będzie za rzadki to nie bój się dodać mniej mleka). |
3
Zrobione
|
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Dodaj do masy orzechowej i zblenduj. Przełóż do słoiczka |