Składniki
-
4 duże szt. marchew
-
5 szt. jajka
-
1 łyżeczka soda oczyszczona
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
130 g masło
-
2 łyżeczki cynamon
-
1/4 łyżeczki kardamon
-
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
-
2,5 szkl. mąka pszenna
-
200 g orzechy włoskie
-
Polewa
-
200 g czekolada gorzka
-
100 g olej
Wskazówki
Marchewkowe na maśle
A dokładniej rzecz ujmując marchewkowe na palonym maśle. Po programie ciągle za mną chodzi zapach palonego masła i ten zapach jest po prostu obłędny!
Pamiętam jak chodziłem do mojej babci na weekend i zawsze na śniadanie dostawałem grysik, lub zupę mleczną. Grysik był obficie obsypany cukrem, cynamonem i oblany właśnie palonym masłem! Moja babcia pewnie nie wiedziała, że codzienne danie w tak królewski sposób traktuje.
Wracając do ciasta marchewkowego, jest ono nieco inaczej przygotowane niż to 2 dostępne na stronie www.ciastecznik.pl
Kroki
1
Zrobione
|
Palone masłoMasło pokrój w większą kostkę i przełóż do rondla. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści pozostaw je jeszcze chwilę na ogniu i poczekaj aż zacznie się lekko pienić. Na dnie powinny powstać brązowe drobinki to sygnał, że masło zaczęło się lekko "palić". |
2
Zrobione
|
Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na grubych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj palone masło, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając. |
3
Zrobione
|
Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 25x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg. Piecz przez 40 min (do tzw. suchego patyczka). |
4
Zrobione
|
PolewaCzekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. |