0 0
Marchewkowe na maśle

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

4 duże szt. marchew
5 szt. jajka
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
130 g masło
2 łyżeczki cynamon
1/4 łyżeczki kardamon
1 łyżeczka ekstrakt migdalowy
2,5 szkl. mąka pszenna
200 g orzechy włoskie
Polewa
200 g czekolada gorzka
100 g olej

Marchewkowe na maśle

Jeżeli nie lubicie smaku palonego masła to możecie wykorzystać olej. A zamiast orzechów włoskich, możecie dodać migdałów.

  • Średnie

Składniki

  • Polewa

Wskazówki

Udostępnij

Marchewkowe na maśle

A dokładniej rzecz ujmując marchewkowe na palonym maśle. Po programie ciągle za mną chodzi zapach palonego masła i ten zapach jest po prostu obłędny!

Pamiętam jak chodziłem do mojej babci na weekend i zawsze na śniadanie dostawałem grysik, lub zupę mleczną. Grysik był obficie obsypany cukrem, cynamonem i oblany właśnie palonym masłem! Moja babcia pewnie nie wiedziała, że codzienne danie w tak królewski sposób traktuje.

Wracając do ciasta marchewkowego, jest ono nieco inaczej przygotowane niż to 2 dostępne na stronie www.ciastecznik.pl

(Visited 1 537 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Palone masło

Masło pokrój w większą kostkę i przełóż do rondla. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści pozostaw je jeszcze chwilę na ogniu i poczekaj aż zacznie się lekko pienić. Na dnie powinny powstać brązowe drobinki to sygnał, że masło zaczęło się lekko "palić".
Odstaw na bok masło.

2
Zrobione

Całe jajka rozetrzyj w misce wraz z cukrem. Marchew startą na grubych oczkach dodaj do jajek i cukru. Następnie dodaj palone masło, oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość wymieszaj, a na koniec dodaj ekstrakt z migdałów, cały czas mieszając.

3
Zrobione

Ciasto przełóż do blaszki o wymiarach 25x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z opcją termoobieg. Piecz przez 40 min (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto odstaw na bok do wystygnięcia.

4
Zrobione

Polewa

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Polewę wylej na ciasto.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Piernikowe brownie
poprzendi
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
następny
Jabłecznik z szarą renetą
Piernikowe brownie
poprzendi
Piernikowe brownie
Jabłecznik z szarą renetą
następny
Jabłecznik z szarą renetą

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here